EU zabranila ruski toalet papir

EU zabranila ruski toalet papir

U želji da Moskvi oduzme trgovinske prihode zbog sukoba u Ukrajini, EU je predložila zabranu uvoza higijenskih proizvoda ruske proizvodnje, od sapuna i potreba za brijanje do toalet papira i dezodoransa. Osmi talas antiruskih sankcija, predstavljen u Briselu u sredu, takođe bi zabranio uvoz nekoliko čeličnih proizvoda i pokušao da nametne gornju granicu cene ruske nafte.

„Ne prihvatamo lažne referendume i bilo kakvu aneksiju u Ukrajini i odlučni smo da nateramo Kremlj da plati ovu dalju eskalaciju“, saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u Briselu. Prema njenim rečima, očekuje se da će predloženi paket sankcija Rusiji oduzeti „dodatnih 7 milijardi evra (6,7 milijardi dolara) prihoda“.

Šema zahteva od stanovnika EU da se snalaze bez ruskih proizvoda za „lepotu ili šminku“, pribora za brijanje, „ličnih dezodoransa“, zubnog konca, sapuna i toaletnog papira, navodi Politico.

Najava Von der Lajen dolazi samo nekoliko dana nakon što je jedan od pionirskih proizvođača toaletnog papira u Nemačkoj, Hakle, podneo zahtev za bankrot, navodeći kao razlog naglo rastuće cene energije i izvornih materijala.

Hakle i druge nemačke kompanije zatražile su od savezne vlade da ograniči cenu energije kao način da ostane solventan – ali to je bilo pre nego što je serija eksplozija u ponedeljak oštetila dva gasovoda Severni tok i odsekla Nemačku od ruskog prirodnog gasa, možda trajno. U međuvremenu, vladini zvaničnici upućuju Nemce da se manje tuširaju i koriste krpe za pranje, kako bi uštedeli na toploj vodi.

Komentarišući predložene sankcije, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da se između sanitarnih proizvoda i uštede vode „nehotice seća čuvenog pisma od pre 200 godina“, u kojem je francuski car Napoleon navodno rekao svojoj supruzi Žozefini: „Nemoj oprati.”

EU takođe namerava da sankcioniše filozofa Aleksandra Dugina, čija je ćerka Darja ubijena prošlog meseca u eksploziji automobila bombe u Moskvi. Rusija je identifikovala dvojicu osumnjičenih za teroristički napad, oboje su državljani Ukrajine.