Ukrajina može da upotrebi zapadno oružje protiv „teritorija koje je zauzela Rusija“

Ukrajina može da upotrebi zapadno oružje protiv „teritorija koje je zauzela Rusija“

Vašington nema prigovora na to da Kijev koristi oružje koje je isporučio Zapad za gađanje teritorija koje bi mogle odlučiti da se pridruže Rusiji, jer SAD smatraju da je glasanje za to nelegitimno, izjavio je u utorak državni sekretar Entoni Blinken.

SAD i njihovi saveznici su Ukrajini isporučili različito oružje, uključujući cevnu i raketnu artiljeriju. Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim indijskim kolegom dr. Subrahmaniamom Jaishankarom u Vašingtonu, Blinken je upitan da li SAD imaju bilo kakve primedbe na to da Ukrajina koristi to oružje za napad na ciljeve u Donjecku, Lugansku, Zaporožju i Hersonu, čime je upravo završeno glasanje o pridruživanju.

„Nikada nećemo priznati aneksiju ukrajinske teritorije od strane Rusije“, rekao je Blinken novinarima. „Ukrajina ima apsolutno pravo da se brani na celoj svojoj teritoriji, uključujući i da povrati teritoriju koju je, na ovaj ili onaj način, nezakonito zauzela Rusija. A oprema, oružje koje mi i mnoge druge zemlje pružamo, korišćeno je veoma efikasno da se to uradi.

„Ruska aneksija“ republika Donbasa i dva regiona neće imati nikakvu razliku ni za Ukrajinu ni za SAD, insistira Blinken. „Ukrajinci će nastaviti da rade ono što treba da vrate zemlju koja im je oduzeta. Nastavićemo da ih podržavamo u tim naporima.”

U junu, kada su SAD prvi put poslale dalekometnu raketnu artiljeriju HIMARS u Ukrajinu, Blinken je rekao da je dobio „uveravanja“ iz Kijeva da se one neće koristiti na ruskoj teritoriji i da im veruje zbog „snažne veze poverenja“.

Kijevske snage su od tada koristile oružje koje je isporučilo SAD za gađanje civila u Donbasu, Hersonu i Zaporožju, koji su pod ruskom kontrolom. Ukrajina je takođe bombardovala Krim i pogranične gradove u ruskim regionima Kursk i Belgorod. Krim se ponovo pridružio Rusiji u martu 2014, nakon puča u Kijevu koji su podržale SAD, dok su Donjeck i Lugansk proglasili nezavisnost.

Blinken je takođe optužio Rusiju za „đavolsku šemu“ da deportuje ili „nestane“ lokalno ukrajinsko stanovništvo i „uvozi autobuse“ Rusa koji bi potom glasali na izmanipulisanom referendumu za pripajanje Moskvi.