Turska odgovara na „vulgarne“ komentare nemačkog političara

Turska odgovara na „vulgarne“ komentare nemačkog političara

Turska je izrazila ogorčenje zbog pogrdnih izjava potpredsednika nemačkog Bundestaga Volfganga Kubickog na račun predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Ambasador Berlina u Ankari pozvan je u utorak da mu uruči notu „snažnog“ protesta zbog ovih izjava, javila je državna agencija Anadolu Agenci.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Tanju Bilgič osudio je Kubickove „uvredljive izjave“ tokom predizborne kampanje u Donjoj Saksoniji, tvrdeći da su „neprihvatljive“ i da političar „nije prikladan“ za njegovu funkciju u parlamentu.

Iako Ministarstvo spoljnih poslova nije otkrilo koje su izjave privukle pažnju Ankare, neki mediji su ukazali na to da je Kubicki Erdogana nazvao „pacovima iz kanalizacije“ i okrivio ga za potencijalno stvaranje još jedne migrantske krize u Evropi.

„On je potpuno lišen političkog morala i odgovornosti“, rekao je Bilgić o Kubickom i dodao da takve „nepristojne izjave“ ukazuju na njegov „politički i moralni nivo i otkrivaju njegovu vulgarnost“.

Kubicki je od tada potvrdio Rojtersu da je Erdogana zapravo nazvao „pacovima iz kanalizacije“ dok se obraćao na mitingu tokom svoje predizborne kampanje. Nemački političar, koji je deo pro-poslovne Slobodne demokratske partije, jedne od vladajućih partija u zemlji, rekao je da je to poređenje napravio pokušavajući da skrene pažnju na porast broja ilegalnih migranata koji se kreću u Nemačku iz Turske, za koju je rekao da bi „namerno moglo da izazove sledeću [migrantsku] krizu“.

„Talas izbeglica duž balkanske rute [iz Turske] ponovo se povećava, što je izazov za nemačku spoljnu i unutrašnju politiku“, rekao je on, a prenosi Rojters.

Kako navodi Gardijan, Ankara je dozvolila hiljadama sirijskih izbeglica da se okupe duž granice između Turske i Grčke, od kojih se očekuje da pokušaju da zajednički pređu u EU. Veruje se da konvoj izbeglica ima između 85.000 i 100.000 članova, koji su organizatori nazvali „Karavan svetlosti“.