Raste broj smrtnih slučajeva zbog epidemije povezane sa kontaminiranim kapima za oči

Raste broj smrtnih slučajeva zbog epidemije povezane sa kontaminiranim kapima za oči

Nekoliko nedelja nakon što su američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti upozorili zdravstvene radnike da prestanu da koriste popularne marke kapi za oči nakon infekcija koje su dovele do jedne poznate smrti, još dve osobe su navodno izgubile život.

Od 14. marta, kod 68 pacijenata u 16 ​​američkih država dijagnostikovane su infekcije uzrokovane retkim sojem bakterije Pseudomonas aeruginosa otpornim na lekove.

Pored smrtnih slučajeva, prijavljeno je da je osam osoba izgubilo vid, dok je u još četiri slučaja bilo potrebno da im se hirurški odstrani najmanje jedno oko.

Više od polovine slučajeva bilo je povezano sa klasterima povezanim sa četiri različite zdravstvene ustanove. Jedan od zajedničkih faktora koji su imali većinu onih koji su bili u epidemiji bila je upotreba brenda kapi za oči bez konzervansa, EzriCare Artificial Tears, koje proizvodi indijska farmaceutska kompanija Global Pharma.

P. aeruginosa je značajan generalista bakterijskog carstva, sposoban da uspeva skoro svuda, od mlaznog goriva do destilovane vode. Njegova sposobnost da se uklopi u biofilm i sakrije od uobičajenih dezinfekcionih sredstava čini ga posebno postojanim zagađivačem u mnogim zdravstvenim ustanovama.

Određeni soj patogena odgovoran za epidemiju je nov za SAD. Oblik P. aeruginosa otporan na antibiotik karbapenem (CRPA), sadrži dva dodatna enzima (kodirani VIM i GES) koji dodatno pojačavaju njegovu zaštitu tako što čine širok spektar β-laktamskih antibiotika bezopasnim.

To čini mikrob, označen kao VIM-GES-CRPA, posebno teškim za lečenje.

Jedna studija slučaja govori o 72-godišnjem gospodinu koji je imao stalnu infekciju i ekstremni gubitak vida na desnom oku. Nakon što su identifikovali otporni soj u njegovom oku i kapi za oči, medicinski specijalisti su prepisali doze ciljanih antibiotika po satu. Uprkos višenedeljnom lečenju i umerenim poboljšanjima, pacijentova infekcija ostaje i vid tek treba da se vrati.

Tragično, 68-godišnja žena iz Majamija morala je da ukloni inficirano desno oko prošlog septembra nakon što je kupila kapi za oči kako bi ublažila iritaciju koju je izazvala korišćenjem kontaktnih sočiva.

Do avgusta njeno crveno i natečeno oko je smatrano izgrebanom rožnjačom i lečeno je uobičajenim antibioticima širokog spektra. Tokom meseca vraćala se lekarima 10 puta sa bolom koji je lišio sna. Lekari su se nadali da će joj sačuvati vid doniranom rožnjačom, ali je do operacije bilo jasno da je već kasno.

Šokantno, veza između kapi za oči i infekcije uspostavljena je tek u januaru, kada joj je njena klinika savetovala da prestane na osnovu saveta iz prvobitnog obaveštenja CDC-a o izbijanju.

Pacijentkinja, sada pravno slepa, tuži proizvođača, distributere i svog zdravstvenog radnika. Pošto ju je zdravstveni plan primorao da promeni proizvode, ona uključuje svog osiguravača na listu optuženih.

Američki distributeri EzriCare-a tvrde da su povukli proizvod sa tržišta, uprkos tome što ne postoje testovi koji bi potvrdili vezu između njihovih kapi za oči i epidemije. Global Pharma Healthcare je takođe izdao dobrovoljni opoziv, nakon preporuke američke Uprave za hranu i lekove na osnovu liste kršenja koja uključuje neadekvatno mikrobno testiranje.

P. aeruginosa otporan na karbapenem sa rezistencijom na metalo-β-laktamazu kodiranu integronom u Veroni (VIM-CRPA) već je primećen kao emergentni soj u SAD, posebno među takozvanim medicinskim turistima koji su podvrgnuti operaciji u Meksiku.

Dolazak varijante sa gvajanskom β-laktamazom proširenog spektra (GES) služi kao oštar primer kako su superbakterije postavljene da transformišu medicinski pejzaž. Infekcije koje su nekada bile rutinski za lečenje će sve više dovesti do ekstremnih slučajeva bola, invaliditeta i smrti, jer terapije za suzbijanje njihove invazije postaju sve teže pronaći.

Kako se svet otvara za trgovinu i putovanja, džepovi patogena u nastajanju će se brzo širiti, noseći sa sobom svoj ukus otpora kako bi se proširili na nove populacije.