Kako da zaštitite psa od krpelja?

Kako da zaštitite psa od krpelja?

Obezbedite psu udobno i bezbrižno vreme na otvorenom i u sezoni krpelja.

Sa dolaskom toplijih meseci dolazi i sezona krpelja , što može biti izazov za vlasnike pasa . Ali postoje koraci koje možete preduzeti da zaštitite svog psa od ovih opasnih parazita i obezbedite prijatno i sigurno proleće i leto.

Prvo i najvažnije, redovna kontrola krpelja i lečenje su ključni za zaštitu vašeg psa. Postoje različite vrste proizvoda dostupnih na tržištu, kao što su ogrlice, spot-on tretmani i sprejevi, koji mogu pomoći u sprečavanju napada krpelja. Konsultujte se sa svojim veterinarom o najboljoj opciji za vašeg psa, uzimajući u obzir njegovu veličinu, starost i zdravlje.

Takođe je važno redovno četkanje i pregled krzna vašeg psa. Posebno pažljivo pregledajte područja poput ušiju, pazuha, između prstiju na nogama i oko vrata, jer su to mesta na kojima se krpelji često kriju. Ako primetite krpelja, uklonite ga što je pre moguće pomoću pincete ili specijalnog alata za uklanjanje krpelja. Održavajte područje čistim i pratite ga na znake infekcije.

Pored toga, ograničite izlaganje vašeg psa potencijalnim područjima gde se krpelji često nalaze, kao što su visoka trava, grmlje i šumovita područja. Kada šetate psa u ovim oblastima, držite ga na povodcu i izbegavajte da prolazite kroz gustu vegetaciju. Razmislite o korišćenju repelenata od krpelja na sebi i svom psu kako biste dodatno smanjili rizik od napada krpelja.

Dodatna preventivna mera je vakcinacija protiv bolesti koje prenose krpelji, poput lajmske bolesti. Konsultujte se sa svojim veterinarom o potrebi vakcinacije za vašeg psa, posebno ako živite u oblasti gde je ova bolest prisutna.

Konačno, redovne posete veterinaru su ključne za održavanje zdravlja vašeg psa. Veterinar može preporučiti dodatne preventivne mere ili izvršiti testove za otkrivanje prisustva bolesti koje prenose krpelji. Rani tretman može sprečiti ozbiljne komplikacije i obezbediti brz oporavak vašeg ljubimca, prenosi Index.hr.

Prateći ove savete i mere predostrožnosti, možete zaštititi svog psa od krpelja i obezbediti udobno i bezbrižno vreme na otvorenom tokom sezone krpelja. Redovni pregledi, lečenje krpelja, ograničavanje izloženosti i redovne posete veterinaru su ključni za održavanje zdravlja i sreće vašeg psa.