Kontroverza na Evroviziji: EU kritikuje organizatore zbog zabrane zastave

Kontroverza na Evroviziji: EU kritikuje organizatore zbog zabrane zastave

Nakon nedavno održanog takmičenja za Pesmu Evrovizije, Evropska unija je izrazila nezadovoljstvo zbog zabrane svoje zastave tokom finala, ocenjujući ovaj potez kao nedosledan i diskreditujući. Potpredsednik Evropske komisije, Margaritis Shinas, istakao je u oštroj poruci Evropskoj radiodifuznoj uniji da takva zabrana baca senku na ono što je trebalo da bude radostan događaj ujedinjenja evropskih naroda.

U pismu adresiranom organizatorima, Šinas je naglasio da je zabrana zastave doprinela diskreditaciji simbola koji okuplja sve Evropljane. Ovaj potez dolazi u vreme već kontroverznog takmičenja, gde su već bili uznemireni protesti vezani za rat u Gazi i diskvalifikacija holandskog učesnika. Dodatno, Šinas je izrazio zabrinutost zbog nedoslednosti u stavu Evropske radiodifuzne unije, posebno imajući u vidu nadolazeće parlamentarne izbore u EU.

Iako su organizatori dozvolili isticanje zastava zemalja učesnica, kao i zastava duginih boja, simbola LGBTK+ zajednica, zabrana zastave EU izazvala je kontroverzu. Ovaj potez je došao uoči finala takmičenja, gde je švajcarski pevač Nemo pobedio sa pesmom „The Code“, koja se bavi prihvatanjem nerodnog identiteta.

Ova kritika Evropske unije dodatno je uznemirila već napetu situaciju oko takmičenja za Pesmu Evrovizije, stavljajući pod lupu dosadašnju koheziju i suštinske vrednosti koje ovaj događaj treba da predstavlja.