Zelenski će učestvovati na samitu NATO-a

Zelenski će učestvovati na samitu NATO-a

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski učestvovaće na samitu NATO 24. marta u video formatu.

Ovo je saopštio portparol predsednika Sergej Nikiforov, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Interfaks-Ukrajina.

„Ukrajina će aktivno učestvovati u tome. Kako do sada utvrdimo. Bar će to biti predsedničko obraćanje, najviše – puno učešće, naravno, u video formatu. Format učešća biće poznat narednih dana, “, rekao je Nikiforov.

Prema njegovim rečima, Zelenski će na samitu govoriti o potrebi zaustavljanja ruskih ratnih zločina protiv ukrajinskog stanovništva i civilne infrastrukture.

„To se može uraditi na nekoliko načina – zatvoriti nebo, obezbediti Ukrajini moćnu protivvazdušnu odbranu i avijaciju… O novim bezbednosnim formatima (za Ukrajinu, – prim. aut.) neće se razgovarati“, dodao je on.

Ranije je Pentagon saopštio da SAD nastavljaju pregovore sa partnerima da Ukrajini obezbede protivvazdušnu odbranu za suprotstavljanje ruskoj agresiji.

Slovačka je ranije pristala da Ukrajini obezbedi jedan S-300 za zaštitu od ruskih vazdušnih udara. U zemlju su već počele da pristižu prve jedinice odgovorne za raspoređivanje američkog sistema PVO Patriot.

Američki mediji javili su da će SAD predati Ukrajini sovjetske protivvazdušne raketne sisteme Osa, koji su tajno kupljeni pre nekoliko decenija.