Vučić: Kosovo planira da „likvidira“ Srbe na svojoj teritoriji

Vučić: Kosovo planira da „likvidira“ Srbe na svojoj teritoriji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da se Kosovo „pod izgovorom borbe protiv kriminala” navodno sprema da „likvidira” srpsko stanovništvo u svojim severnim oblastima, prenosi N1.

Vučić je rekao da su lažne tvrdnje kosovske policije da je na njih pucano u blizini granice sa Srbijom i dodao da Beograd „neće dozvoliti da bilo ko, pa ni NATO“ puca na srpske trupe na granici sa Kosovom.

„One koji govore o neutralizaciji takozvanih kriminalnih struktura na severu Kosova – upozoravam da ni ne pokušavaju da tako nešto insinuiraju“, poručio je predsednik Srbije.

On je izrazio skepticizam povodom sastanka sa premijerom delimično priznatog Kosova Aljbinom Kurtijem 18. avgusta u Briselu („ne žele nikakav kompromis“) i doveo u pitanje njihovu izvodljivost.

Osim toga, Vučić je najavio pregovore sa „američkim zvaničnicima” u narednim danima i ponovio da Srbija neće pristati ni na jedan korak koji bi nešto nametnuo kosovskim Srbima.

Kosovski Srbi su 31. jula u opštinama na granici sa Srbijom podigli barikade na putevima.

Protesti su počeli u vezi sa još jednim pokušajem Kosova da obaveže korišćenje isključivo kosovskih dokumenata i državnih autonomaša, a ne srpskih ili neutralnih, za koje se preferira da se koriste na severu Kosova – teritoriji naseljenoj etničkim Srbima. Srbija stavila je svoju vojsku u pripravnost, preteći silom da zaštiti kosovske Srbe.

Kosovska vlada je u noći 1. avgusta, nakon sastanka sa američkim ambasadorom Džefrijem Govenijeom, odložila nova pravila za 1. septembar.