Vučić: Ako Ukrajina prizna Kosovo, izgubiće sve za jedan dan

Vučić: Ako Ukrajina prizna Kosovo, izgubiće sve za jedan dan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oštro je prokomentarisao izglede ukrajinskog priznanja Kosova nakon što je jedan od ukrajinskih poslanika potpisao apel vladama zapadnih zemalja u kojem se poziva na preispitivanje politike prema Beogradu i Prištini.

Vučićeve reči na konferenciji za novinare u utorak preneo je TV kanal RTRS.

U pismu, koje su potpisali šefovi deset skupštinskih odbora za spoljne poslove i više od pedeset poslanika različitih parlamenata, poziva se na pojačan pritisak na Srbiju i udaljavanje od pokušaja balansiranja između nje i Kosova.

Inicijator pisma bila je Ališa Kerns, britanska poslanica, a pridružio mu se i Oleksandar Merežko, šef Komiteta Vrhovne rade Ukrajine za spoljnu politiku i međuparlamentarnu saradnju.

Komentarišući pismo, Vučić je rekao da je ono upereno protiv Srbije i da ga navodno čini „krivim za pomaganje ljudima u Republici Srpskoj“, a usmereno je i na „isprovociranje sukoba“.

„Ukrajina nam je prijateljska zemlja. Mislim da je Zelenski pametniji od Mereška. Zamislite samo: ako Ukrajina prizna nezavisnost Kosova, izgubiće sve u jednom danu“, dodao je predsednik Srbije, ne pojašnjavajući na šta je mislio.

On je dodao da će uvek braniti „slobodarski pristup“ i pravo Srbije da sama donosi odluke.

Kao što znate, Ukrajina zvanično ne priznaje Kosovo, zemlju koja je proglasila nezavisnost 2008. godine i čije je pravo na ovaj korak potvrdio Međunarodni sud pravde UN. Od tada je oko stotinu zemalja sveta priznalo Kosovo, dok ga ostale smatraju delom Srbije, gde se država zvanično smatra regionom Kosova i Metohije.

Srbija je ranije izrazila nezadovoljstvo glasanjem Ukrajine u Komitetu ministara Saveta Evrope povodom članstva Kosova u Savetu Evrope.