Vrhunske aukcijske kuće otkazuju prodaju ruske umetnosti u Londonu

Vrhunske aukcijske kuće otkazuju prodaju ruske umetnosti u Londonu

Aukcijske kuće Christie’s, Sothebi’s i Bonhams otkazale su prodaju ruske umetnosti u Londonu u junu, kao deo odgovora umetničkog tržišta na sankcije Zapada Rusiji kao kaznu za njenu invaziju na Ukrajinu.

Aukcijske kuće održavaju rasprodaje ruske umetnosti u junu i novembru u periodu poznatom kao „Nedelja ruske umetnosti“, privlačeći bogate ruske kupce.

Sothebi’s je saopštio da je prekinuo prodaju ruske umetnosti u Londonu u junu. Odbilo je da navede razlog.

„Apsolutno smo rigorozni u pogledu praćenja sadašnjih sankcija i pažljivo pratimo bilo kakvo ažuriranje spiskova“, navodi se u saopštenju.

Christie’s je takođe saopštio da je otkazao prodaju ruske umetnosti u junu, navodeći faktore uključujući neizvesnost rata i složene logističke i pravne zahteve u vezi sa sankcijama.

„Iako je trenutno prodajno tržište Christie’s-a u Rusiji u celini relativno malo, mi imamo odgovornost da odgovorimo na potrebe naših klijenata i geopolitičke događaje koji su van naše kontrole“, navodi se u saopštenju Christie’s-a. Aukcijska kuća je dodala da radi „poboljšanu dužnu pažnju“ na politički eksponiranim ljudima i onima koji su povezani sa sankcionisanim jurisdikcijama.

Bonhams nije naveo razlog za svoju odluku.