Volodimir Zelenski preživeo tri pokušaja ubistva u poslednjih nedelju dana

Volodimir Zelenski preživeo tri pokušaja ubistva u poslednjih nedelju dana

Atentatori su pokušali da ubiju ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog najmanje tri puta od kada je Rusija napala njegovu zemlju prošle nedelje, navodi se u novom izveštaju.

Zavere za ubistvo su osujećene kada su antiratni Rusi dostavili informacije Ukrajini o dve odvojene plaćeničke grupe koje su planirale da izvrše napade, piše londonski Tajms.

„Mogu da kažem da smo dobili informacije od [ruske Federalne službe bezbednosti], koja ne želi da učestvuje u ovom krvavom ratu“, rekao je ukrajinski sekretar za nacionalnu bezbednost i odbranu lokalnim TV stanicama, prenosi Tajms.

Iza dva pokušaja stajala je mračna Vagnerova grupa koju podržava Kremlj, objavio je Tajms. Da su uspeli ili su uspešni, Moskva bi mogla da negira direktnu umešanost u zaveru za atentat.

„Oni bi ušli tamo sa misijom veoma visokog profila, nešto što bi Rusi želeli da poriču — odsecanje glave šefa države je ogromna misija“, rekao je diplomatski izvor za novine.

„U smislu uticaja na rusku suverenu politiku, ovo bi bila možda njihova najveća misija do sada. To bi imalo veliki uticaj na rat.”

U Kijevu je još uvek više od 400 članova Vagner grupe, nakon što su se infiltrirali u Ukrajinu sa „listom za ubistvo” od 24 zvaničnika čija bi smrt izazvala haos u ukrajinskoj vladi, rekli su izvori Tajmsu.

Zelenski (44) je takođe izbegao pokušaj ubistva u subotu na periferiji Kijeva kada je grupa čečenskih ubica izvedena pre nego što su uspeli da dođu do ukrajinskog harizmatičnog lidera, glumca koji je postao političar koji je prkosio ruskom lideru Vladimiru Putinu.

Na početku sukoba prošle nedelje, SAD su ponudile da evakuišu Zelenskog (44) iz Kijeva dok se opsada odvijala, ali je on odbio.

„Borba je ovde; Treba mi municija, a ne vožnja“, rekao je on, prenosi Asošijeted pres.