Vlada usvojila uredbu o ograničenju cene gasa u slučaju poremećaja na tržištu

Vlada usvojila uredbu o ograničenju cene gasa u slučaju poremećaja na tržištu

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa. Cilj je da se obezbedi normalno snabdevanje svih potrošača.

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak o potrebi obrazovanja radnih grupa za praćenje stanja na privrednom i finansijskom tržištu i stabilnog, kontinuiranog snabdevanja hranom i energentima, saopšteno je iz Vlade.

Usvojena je i Uredba o privremenoj meri ograničavanja cene gasa u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.

„Usled globalnog poremećaja na tržištu prirodnog gasa i naglog skoka cene ovog energenta u čitavoj Evropi, a u cilju obezbeđivanja sigurnor snabdevanja tržišta Srbije i zaštite privrede i građana koji su upućeni na korišćenje ovog energenta, vlada je usvojila Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa“, navodi se u saopštenju.

Uredba ima za cilj otklanjanje posledica skoka cene prirodnog gasa kao načina ublažavanja posledica energetske krize kako bi se obezbedilo normalno snabdevanje svih potrošača ovim energentom.