Večeras novi protest „Srbija protiv nasilja“: Organizatori najavili ponovo blokadu Gazele

Večeras novi protest „Srbija protiv nasilja“: Organizatori najavili ponovo blokadu Gazele

Večeras u 19 sati ispred Skupštine Srbije počinje još jedan, 14. po redu, protest „Srbija protiv nasilja“. Prema najavama organizatora, građani će šetati do Gazele, koja će zatim biti blokirana za saobraćaj.

Okupljanje građana je kao i do sada ispred Skupštine Srbije, ovog puta u 19 sati.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da će se posle toga ulicom Kneza Miloša ići do Gazele, a da će tamo biti ekološka udruženja koja će blokirati saobraćaj. Lutovac je dodao i da će tema protesta biti izmene Zakona o planiranju i izgradnji.

On je naveo da se protesti odvijaju po planu.

„Govorimo u Skupštini, konferenciji za novinare… Na protestima govore žrtve režima. Kreće se sve svojim redovnim tokom. Ako i dalje bude otpora i ignorisanja naših zahteva, ulazimo u proces koji će voditi ka tome da se odupremo tom ponašanju. Osim institucionalnih metoda, postoje i vaninstitucionalne. Postoji i pritisak u vidu građanske neposlušnosti“, rekao je Lutovac.

Aleksandar Jovanović Ćuta, lider Ekološkog ustanka, rekao je da će se na Gazeli u 18 sati pojaviti nekoliko ekoloških organizacija i da će tu biti SEOS.

„Ovaj Zakon o planiranju i izgradnji direktno se odnosi i na poljoprivrednike. Ekološke organizacije u ovom vide direktni pritisak zbog Rio Tinta“, naveo je Jovanović i dodao da političari treba da govore na bini i da je njima mesto na njoj.

„Ključna reč je ujedinjenje. Pokazali smo da funkcionišemo zajedno. Rušiti Vučića je posao za sve stranke i celo društvo“, izjavio je on.

Ranije su predstavnici opozicije za Nova.rs najavili promene u načinu na koji će se odvijati protesti od septembra. Prema njihovim rečima tada bi se moglo očekivati da političari počnu da govore na bini ispred Skupštine, da predstave građanima dalje planove za ostvarivanje primarnih zahteva protesta, ali i da istaknu nove. Razdvajanje najavljenih izbora, mogao bi biti jedan od njih.