Usvojena uredba o subvencijama za kupovinu električnih vozila

Usvojena uredba o subvencijama za kupovinu električnih vozila

Vlada Srbije usvojila je danas Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, što je, kako se ističe u saopštenju – jedna od mera za unapređenje kvaliteta vazduha.

Pravo na subvencionisanu kupovinu tih automobila, za koju je opredeljeno 170 miliona dinara, imaju fizička i pravna lica, kao i preduzetnici, a zahtevi se podnose Ministarstvu zaštite životne sredine do 31. oktobra, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

Subvencije predviđene za kupovinu električnog mopeda ili lakog tricikla iznose 250 evra u dinarskoj protivvrednosti, a električnog motocikla, motocikla sa bočnim sedištem, teškog tricikla, lakog i teškog četvorocikla 500 evra.

Najveći iznos od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti predviđen je za električna putnička vozila sa najviše devet mesta za sedenje, kao i za električna teretna vozila čija je najveća dozvoljena masa do 3,5 tone.

Vlada je utvrdila i iznos novčanih sredstava za ostvarivanje prava za izgradnju, učešće u kupovini ili kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta, za šta je predviđeno ukupno 1,5 miliona dinara.

Usvojen je i izmenjeni Zaključak o saglasnosti da se vlasnicima životinja isplate sredstva za uginule, kao i za ubijene životinje zbog bolesti afričke kuge svinja, u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja te zarazne bolesti. Za te svrhe je obezbeđeno 88.785.899 dinara.

Na sednici je usvojena i Uredba o proglašenju Parka prirode „Mali Bosut“ čime će u tom specijalnom rezervatu prirode biti obezbeđeno očuvanje izvornog toka reke Bosut u celini. Njen vodotok sa obalnim pojasom, kako je istaknuto, predstavlja ekološki koridor od međunarodnog značaja.