Sutra počinje upis dece u prvi razred, zakazivanje termina i elektronskim putem

Sutra počinje upis dece u prvi razred, zakazivanje termina i elektronskim putem

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da upis dece u prvi razred osnovne škole počinje 1. aprila. Podsetio je da roditelji i ove godine mogu elektronskim putem da zakažu termin za upis i testiranje deteta putem usluge eZakazivanje na Portalu eUprava, saopšteno je iz Ružićevog kabineta.

Ministar je rekao da roditelji više ne moraju da donose dokumentaciju za upis, već da ta dokumenta pribavlja škola elektronskim putem, uz napomenu da ukoliko je lekarski pregled deteta obavljen kod privatnog lekara, roditelj mora da donese lično to uverenje.

On je naglasio da je dovoljno da roditelj elektronski zakaže termin, dovede dete u zakazanom terminu i da kod sebe ima samo ličnu kartu,

U školskoj 2021/22. godini upis u prvi razred obavezan je za svu decu rođenu od 1. marta 2014. do 28. februara 2015. godine.

Razgovor sa detetom u školi obavlja psiholog, odnosno pedagog škole na maternjem jeziku deteta, primenom standardnih postupaka i instrumenata, preporučenih od nadležnog zavoda, odnosno ovlašćene stručne organizacije.

Upis učenika traje do 31. maja, s tim da škole mogu da upisuju decu i posle tog datuma.