Uništen sporni kontigent čipsa

Uništen sporni kontigent čipsa

Kompanija „Chips way” iz Čačka saopštila je da je još 28. jula obaveštena o pronalasku povišenog nivoa akrilamida prilikom prelaska hrvatske granice i da je sporni kontingent čipsa uništen.

Iz kompanije navode da su od kupca, kompanije „Plodina” 28. jula dobili obaveštenje da se u pošiljci od 33 palete rebrastog čipsa sa ukusom paprike u pakovanjima od 150 grama, prilikom carinjenja na analizi pokazalo da je nivo akrilamida viši od dozvoljenog.

U saopštenju se navodi da je kompanija, odmah po prijemu informacije obavestila kupca da će celokupna pošiljka biti preventivno uništena i da će zamenska roba biti poslata u najkraćem mogućem roku.

Dodaje se da kompanija „Chips way” radi redovne analize svojih proizvoda i u da je u kontinuitetu podvrgnuta kontroli nadležnih organa.

Čačanska kompanija je reagovala posle jučerašnjih navoda medija da je na hrvatskoj granici utvrđen visok nivo kancerogenog akrilamida u prehrambenom proizvodu koji je proizveden u Srbiji.

Poljoprivredna inspekcija je, po dobijanju notifikacije iz EU RASFF o povišenom nivou akrilamida u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, izdala nalog za vanrednu kontrolu pogona u kojem je proizveden, rečeno je u petak Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

RASFF je sistem Evropske unije za brzo obaveštavanje o bezbednosti hrane.

„Kontrola je u toku i nakon dobijanja rezultata analiza, objavićemo detaljnije informacije i mere koje će poljoprivredna inspekcija preduzeti“, navode iz Ministarstva.