Herbst: Ukrajini odmah dati artiljeriju većeg dometa i F-16

Herbst: Ukrajini odmah dati artiljeriju većeg dometa i F-16

Da bi odmah ojačala ukrajinske oružane snage, zaustavila krvavu kupku oko Bahmuta i pripremila uspešnu kontraofanzivu ukrajinskih snaga, američka administracija bi Ukrajini trebalo da obezbedi artiljeriju većeg dometa i borbene avione F-16, rekao je bivši američki ambasador u Ukrajini Džon Herbst, koji je viši direktor Centra za Evroaziju Atlantskog saveta, u komentaru za Ukrinform.

„Mislim da je najvažnije dati Ukrajini artiljeriju većeg dometa, a zatim i F-16“, rekao je bivši visokorangirani diplomata.

On je dodao da bi sa dalekometnim vatrenim mogućnostima Ukrajinci mogli odmah da zaustave krvavo kupatilo oko Soledara i Bahmuta. Pored toga, avioni bi mogli da obezbede uspešnu kontraofanzivu ukrajinskih oružanih snaga ili da lakše blokiraju bilo koju očekivanu rusku ofanzivu.

Herbst je takođe napomenuo da je, s obzirom na vreme potrebno za obuku na avionima F-16, neophodno započeti obuku ukrajinskih pilota već danas.

„Mislim da bi, kada bi administracija shvatila potrebu za sopstvenim interesom Sjedinjenih Država da pomognu Ukrajini da brzo pobedi Putina, to uradila“, rekao je Herbst.

On je rekao i da bi najnoviji korupcionaški skandali u Ukrajini teoretski mogli da imaju „veoma negativan“ uticaj na proces dalje podrške SAD.

„Ali mislim da su predsednik Zelenski i njegova vlada to dobro rešili“, rekao je Herbst.