Ukrajina neće priznati Kosovo

Ukrajina neće priznati Kosovo

Ambasador Ukrajine u Beogradu Volodimir Tolkač izjavio je danas da je stav te zemlje principijelan po pitanju nepriznavanja nezavisnosti Kosova i da Ukrajina poštuje teritorijalni integritet Srbije, prenosi FoNet.

U saopštenju dostavljenom portalu Kosovo onlajnu, Tolkač je naveo da može još jednom da istakne da je za Ukrajinu posebno važno da poštuje i obezbedi zaštitu normi međunarodnog prava od strane svih država, naročito u pogledu teritorijalnog integriteta i nepovredivosti međunarodno priznatih državnih granica.

Stav Ukrajine je principijelan i stabilan – Ukrajina poštuje teritorijalni integritet Srbije. Za narod Ukrajine od vitalnog je značaja da zaštiti sopstvenu slobodu i nezavisnost od ničim izazvane ruske agresije. Danas stotine Ukrajinaca ginu, a hiljade su teško povređene od strane ruskog osvajača i ukrajinsko društvo zna da neutralna pozicija u odnosu na državu agresora u praksi pre pomaže agresoru da izvrši svoje zločine, nego što je praktična podrška normama međunarodnog prava – teritorijalnom integritetu Ukrajine, kazao je Tolkač.