Učenje kako ćelije odlažu neželjene materijale ključno je za potencijalne nove terapije

Učenje kako ćelije odlažu neželjene materijale ključno je za potencijalne nove terapije

Istraživački tim predvođen Univerzitetom Nevada, Las Vegas (UNLV), istražuje potencijalnu ulogu akumulacije ćelijskog smeća u uzrocima lošeg zdravstvenog stanja. Ova istraživanja su deo nastojanja da se razumeju molekularni mehanizmi koji doprinose bolestima i da se identifikuju potencijalne mete za terapiju.

Profesor Geri Klajger sa UNLV-a, zajedno sa Brendom Šulmanom iz Instituta za biohemiju Maks Plank, vođe su timova koji su objavili revolucionarnu studiju pod nazivom „Cullin-RING ligaze ciljaju supstrate sa geometrijski optimizovanim katalitičkim partnerima“ u časopisu Molecular Cell. Ova studija doprinosi boljem razumevanju funkcije enzima poznatih kao Cullin-RING ligaze (CRL) u ćelijama.

CRL su ključni za procese odlaganja i recikliranja u ćelijama, a njihovi defekti ili oštećenja često su povezani sa različitim bolestima, uključujući poremećaje u razvoju i rak. Ovo istraživanje identifikuje CRL kao potencijalne ciljeve za terapiju i ističe njihovu važnost u održavanju zdravlja ćelija.

Rezultati ovog istraživanja pružaju uvid u to kako CRL obeležavaju i uništavaju nepotrebne proteine u ćelijama, što može pomoći u razvoju novih terapija za bolesti. Razumevanje ovih procesa može ubrzati istraživanje i razvoj novih lekova.

Ovo istraživanje je deo šireg napora naučne zajednice da se razumeju mehanizmi bolesti i da se identifikuju nove terapeutske mete. Klajger, Šulman i njihovi saradnici nastavljaju sa istraživanjem kako bi se dalje razvile terapije za bolesti koje su povezane sa oštećenjem CRL-a.