U izolaciji šestoro državljana Srbije koji su stigli iz Bocvane

U izolaciji šestoro državljana Srbije koji su stigli iz Bocvane

Šestoro putnika, državljana Srbije, stavljeno je u izolaciju, nakon što su doputovali iz Bocvane, koja je jedna od šest zemalja za koje važe rigoroznije mere prilikom ulaska u Srbiju zbog široko rasprostranjenog soja omikron, rečeno je za Tanjug u Ministarstvu zdravlja.

Oni će pod merom kućnog karantina provesti 14 dana, a mera im je izrečena 6. decembra.

Mediji prenose da je među njima petočlana porodica, koja je testirana PCR metodom na aerodromu, a svi članovi su bili negativni. Oni su u Srbiju stigli preko Beča, dok je šesti putnik u zemlju doputovao preko Istanbula.

Epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd su bili u kontaktu sa putnicima i započeli sprovođenje zdravstvenog nadzora.

Inače, od kraja novembra zbog pojave novog soja omikron uvedene su rigoroznije mere prilikom ulaska u Srbiju za putnike koji dolaze iz Južne Afrike, Malavija, Mozambika, Bocvane, Lesota, Namibije i Zimbabvea.

Iako Srbija nema direktne letova sa ovim zemljama, vodi se računa o putnicima koji dolaze preko drugih zemalja.

Po toj odluci Kriznog štaba, putnici na aerodromu rade PCR test, a u slučaju da su negativni sledi im karantin od 14 dana u mestu prebivališta, dok nakon sedam dana imaju obavezu da urade još jedan test.