U Italiji zaplenjena luksuzna jahtu povezana sa Putinom

U Italiji zaplenjena luksuzna jahtu povezana sa Putinom

Italijanska vlada je u petak naložila policiji da zapleni luksuznu jahtu vrednu oko 700 miliona dolara, koju su mediji povezivali sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prenosi Evropska istina.

Elegantna Šeherezada sa šest paluba je u toku renoviranja u italijanskoj luci Marina di Karara od septembra, ali nedavne aktivnosti na doku su pokazale da se posada možda sprema za odlazak na more.

Izvor koji je direktno upoznat sa jednonedeljnom istragom o brodu rekao je da policija veruje da je jahta u vlasništvu Eduarda Hudainatova, bivšeg šefa ruskog energetskog giganta Rosnjefta, koji trenutno ne podleže sankcijama EU.

U saopštenju kojim je raspisao nalog za hapšenje, ministarstvo finansija nije imenovalo vlasnika, rekavši samo da ima veze sa „istaknutim elementima ruske vlade“.

Ministarstvo je saopštilo da se sam vlasnik ne nalazi ni na jednoj od sankcionih lista koje je sastavio Brisel nakon ruske invazije na Ukrajinu. Međutim, stoji da je Rim tražio od Brisela da to ispravi i naredio hapšenje jahte pre donošenja odluke.

Policija se ukrcala na jahtu kasno u petak kako bi izvršila naređenje, saopštila je italijanska vlada.

Italija je u martu i aprilu konfiskovala vile i jahte vredne više od 900 miliona evra od bogatih Rusa koji su redovno dolazili u zemlju na odmor i kupovali nekretnine na mnogim prestižnim mestima.

Međutim, policija je rekla Rojtersu da im je bilo teško da identifikuju pravog vlasnika Šeherezade, koja je registrovana na Kajmanskim ostrvima, a izgradila je nemačka firma Luersen.

Isporučena svom misterioznom vlasniku 2020. godine, jahta ima dva heliodroma i može da primi 18 gostiju i 40 članova posade.

Organizacija, koju su osnovali zatvoreni kritičar Putina Aleksej Navaljni i uporni Putinov kritičar, objavila je u martu izveštaj u kojem se tvrdi da je čamac pripadao Putinu.

U njemu se navodi da su mnogi članovi njegove posade bili uključeni u Federalnu službu bezbednosti (FSO), koja ima zadatak da štiti ruskog predsednika.