Teniska zvezda: Francuski gren slem prikrio epidemiju Kovida

Teniska zvezda: Francuski gren slem prikrio epidemiju Kovida

Teniserka Alize Korne izjavila je da je Otvoreno prvenstvo Francuske pretrpelo izbijanje slučajeva Covida koje su igrači zataškavali.

Govoreći za L’Ekip u svojoj domovini, Korne je rekla da je ranije ovog meseca na Gren slemu u Parizu bila „epidemija“ o kojoj „niko nije pričao“.

U svlačionici su svi dobili, a mi ništa nismo rekli“, dodala je ona, podsetivši kako se Barbora Krejčikova povukla sa turnira i da je „cela svlačionica“ bila bolesna.

„Svi smo možda imali grip. Stvar je u tome da smo imali tri simptoma, [poput] svrbeža u grlu, igrali smo i sve je bilo u redu, u redu je. Na Rolan Garosu, da, mislim da je bilo nekoliko slučajeva i to je bio prećutni dogovor između nas“, rekao je Kornet.

32-godišnjakinja je dalje rekla da igrači neće samotestirati kako ne bi upali u „nevolje“ i morali da se povuku.

„Posle sam videla devojke kako nose maske, možda zato što su znale [možda ih imaju] i nisu htele da prođu dalje. Morate imati i građanski duh“, zaključila je ona.

Kasnije se vraćajući na Tviter, Kornet je želela da razjasni da je samo „sumnjala“ na nekoliko slučajeva Covida na Rolan Garosu bez ikakvih dokaza.

„To je bilo pre svega da se naglasi da je virus sada deo naših života i da moramo da se nosimo sa njim“, dodala je ona.

Kornetine primedbe stižu tokom Vimbldona, koji je već video povlačenja zbog slučajeva Covid-a.

Ove nedelje, bivši drugoplasirani Matteo Berrettini i Marin Čilić bili su primorani da se povuku nakon što su se zarazili, što je značilo da je 40% od 10 najboljih muškaraca na svetu nestalo sa turnira, ako se uzme u obzir i zabrana Rusa koja je izbacila broj jedan sa strane. Daniil Medvedev i Andrej Rubljov.

U sredu su organizatori Vimbldona All England Club saopštili da jačaju Covid protokole kako bi sprečili dalje širenje virusa.

Kako prenosi BBC Sport, ovo će podrazumevati bolju ventilaciju i povećanje broja dezinfekcionih stanica za ruke, dok će maske biti dostupne igračima koji žele da ih koriste.