Telo poslednjeg nestalog građevinskog radnika pronađeno na mestu urušavanja mosta u Baltimoru

Telo poslednjeg nestalog građevinskog radnika pronađeno na mestu urušavanja mosta u Baltimoru

Telo poslednjeg nestalog građevinskog radnika koji je ubijen u urušavanju mosta Fransisa Skota Kija u Baltimoru u martu je pronađeno, saopštili su zvaničnici u utorak dok su ekipe za rušenje spremale da koriste eksploziv u tekućim naporima čišćenja.

Zvaničnici su rekli da će posada Dalija ostati na prizemljenom kontejnerskom brodu, dok posade sprovode kontrolisano rušenje kako bi srušili najveći preostali raspon srušenog mosta.

Čelični raspon sleteo je na pramac broda nakon što je Dali izgubio struju i srušio se u jedan od stubova za podršku mosta 26. marta. Od tada je brod zaglavljen u olupini, a prometna luka u Baltimoru zatvorena je za većinu pomorskog saobraćaja.

U urušavanju je poginulo šest građevinskih radnika. Telo Hosea Minora Lopeza (37) pronađeno je u utorak, saopštili su zvaničnici te večeri. Sve žrtve su bili latino imigranti koji su radili preko noći i popunjavali rupe na mostu. Policajci su uspeli da zaustave saobraćaj nekoliko trenutaka pre urušavanja, ali nisu imali dovoljno vremena da upozore radnike.

Lopez se preselio u Sjedinjene Države iz Gvatemale. Tokom prošlomesečnog bdenja u čast žrtvama čije porodice još uvek čekaju zatvaranje, ožalošćeni su dizalicom istakli gvatemalsku zastavu u znak sećanja na njega.

Zvaničnici su rekli da su ronioci spasioci locirali njegovo telo i obavestili državne organe.

„Teška srca, današnji dan obeležava značajnu prekretnicu u našim naporima za oporavak i pružanje zatvaranja najmilijima šestorice radnika koji su izgubili živote u ovom tragičnom događaju“, rekao je u saopštenju pukovnik državne policije Merilenda, pukovnik Roland Batler mlađi.

Kontrolisano rušenje, za koje se očekuje da će se desiti narednih dana, omogućiće Daliju da bude ponovo podignut i odveden nazad u luku Baltimor, rekli su zvaničnici. Kada se brod ukloni, pomorski saobraćaj može početi da se vraća u normalu, što će pružiti olakšanje hiljadama brodara, kamiondžija i vlasnika malih preduzeća koji su videli da su njihovi poslovi pogođeni zatvaranjem.

Zvaničnici su ranije rekli da se nadaju uklanjanju Dalija do 10. maja i ponovnom otvaranju glavnog lučkog kanala od 50 stopa (15,2 metara) do kraja maja.

Dalijeva 21-člana posada će se skloniti na brodu dok eksploziv bude detoniran, rekao je podoficir Ronald Hodges iz obalske straže.

Inženjeri nedeljama rade na utvrđivanju najboljeg načina za uklanjanje ovog poslednjeg velikog dela srušenog mosta. Eksploziv će ga poslati u vodu. Tada će masivni hidraulični grabber podići rezultujuće delove čelika na barže.

Video snimci koji su zvaničnici obalske straže objavili prošle nedelje pokazuju čitave delove puta koji se nalaze na palubi broda.

Hodges je rekao da je bezbednost posade najveća briga jer su zvaničnici razmatrali da li treba da ostanu na brodu tokom rušenja. Rekao je da inženjeri koriste precizne rezove da kontrolišu kako se rešetke kvare.

„Poslednja stvar koju neko želi je da se nešto dogodi članovima posade“, rekao je Hodžis.

Nije im bilo dozvoljeno da napuste Dalija od katastrofe. Zvaničnici su rekli da su bili zauzeti održavanjem broda i pomaganjem istražiteljima. Od članova posade, 20 je iz Indije, a jedan je iz Šri Lanke.

Portparol posade nije odmah odgovorio na e-poštu u kojoj je tražen komentar u utorak popodne.

Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja i FBI sprovode istrage o urušavanju mosta.

Danski brodski gigant Maersk iznajmio je Dali za planirano putovanje od Baltimora do Šri Lanke, ali brod nije stigao daleko. Njena posada je poslala poziv za pomoć rekavši da su izgubili snagu i da nemaju kontrolu nad sistemom upravljanja. Nekoliko minuta kasnije, brod se zabio u most.

Zvaničnici su rekli da će se istraga odbora za bezbednost fokusirati na električni sistem broda, uključujući i to da li je imao probleme sa strujom pre nego što je napustio Baltimor.

Lideri Merilenda rekli su prošle nedelje da planiraju da obnove most do jeseni 2028.