Švedski satelitski internet terminali stigli su u Ukrajinu

Švedski satelitski internet terminali stigli su u Ukrajinu

Švedska kompanija Satcube počela je isporuku sopstvenih satelitskih internet terminala u Ukrajinu, koji se mogu koristiti na deokupiranim teritorijama na kojima ne funkcionišu mobilna i zemaljska mreža.

Ovo je u intervjuu za Dagens Niheter rekao osnivač i izvršni direktor kompanije Satcube Jakob Kalmer, piše „Evropska istina“.

Kako je saopšteno, ukrajinska strana je skrenula pažnju na Satcube nakon što je nekoliko humanitarnih organizacija i novinara koristilo opremu švedske kompanije za rad u Ukrajini.

Satcube koristi satelitsku mrežu američke kompanije Intelsat, koja je naručila nabavku terminala u vrednosti od oko 70 miliona švedskih kruna (5,97 miliona evra). Troškove terminala će platiti Nemačka, koja će ih predati.

Za Satcube, ovo je najveća porudžbina od početka terminalne proizvodnje 2017.

U prvoj fazi Satcube planira da ukrajinskoj strani prenese oko 100 prenosivih internet terminala. Prema Kalmerovim rečima, prvi terminali su poslati u Ukrajinu početkom leta.

Satcube kaže da ne zna da li će njegovu opremu koristiti vojska, ali to ne poriče. „Ovo može biti bilo šta, od povezivanja sa terenskim bolnicama do održavanja komunikacija na terenu“, kaže Jakob Kalmer.

Satcube prenosivi internet terminal težak je oko 8 kilograma i može da obezbedi širokopojasni pristup preko geostacionarnih satelita brzinom do 70 megabita u sekundi. Kašnjenje signala, međutim, iznosi do jedne sekunde jer su sateliti u orbiti na visini većoj od 35.000 kilometara.

Kao što znate, od početka potpune ruske invazije, kompanija Elona Maska Spacek obezbedila je Ukrajini više od 40.000 terminala povezanih sa satelitskom mrežom Starlink. Oni su brži od Satcube-a, iako je signal ovog drugog teže blokirati.

Iako je broj Starlink terminala mnogo veći, kompanija je kritikovana, posebno, zbog ograničavanja mogućnosti ukrajinske vojske da koristi satelitsku mrežu.