Svečano obeležen Dan srpskog jedinstva

Svečano obeležen Dan srpskog jedinstva

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se u Srbiji i Republici Srpskoj. Vlade Srbije i RS odlučile su da taj praznik bude 15. septembra, na dan kada je 1918. godine u Prvom svetskom ratu probijen Solunski front. Centralna svečanost održana je na Savskom trgu u Beogradu, kod spomenika županu Stefanu Nemanji.

Zvaničnici Srbije i Republike Srpske ranije su pozvali pripadnike srpskog naroda, gde god živeli, da istaknu narodnu zastavu, „trobojku“, na svojim kućama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se okupljenima i istakao da je 15. septembar datum proboja Solunskog fronta, dan u kojem zajedno leže i naš bol i naša slava.

„Tog 15. septembra jedini plan je bila sloboda“, rekao je Vučić i dodao da je taj dan bio još jedan u nizu takvih plebiscita, kada smo bez obzira na krvavu cenu birali slobodu.

„Srbija ima novi plan za budućnost, onu na koju ćemo se ponositi svojom zastavom znajući da je ona zastava slobode i zastava mira, ali i zastava budućnosti“, poručio je predsednik.