Štrajk upozorenja dela radnika TENT-a, traže uvećanje zarada

Štrajk upozorenja dela radnika TENT-a, traže uvećanje zarada

Deo radnika obrenovačkih Termoelektrana „Nikola Tesla“ održao je štrajk  upozorenja u preduzeću. Oni su blokirali prugu za dopremu uglja i barže, a jednini zahtev je uvećanje zarada zaposlenima u skladu sa inflacijom.

Organizatori protesta Sindikat smenskih radnika TENT-a i „Sindikat TENT EPS“ kažu da je to zahrev svih radnika u obrenovačkim temolektranama, ali su ostali zbog procesa rada morali da ostanu na svojim radnim mestima.

Sa problemom su upozanali rukovodstvo EPS-a, a podršku za povećnje plata tražili su i od Minisatarsta rudarstva i energetike i Vlade Srbije.

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštava da bi trogodišnji plan p oslovanja EPS-a“ trebalo da bude usvojen na vanrednoj sednici N adzornog odbora EPS i to što pre.

„M inistarstvo rudarstva i energetike i Vlada S rbije zalažu se za pravednu t ranziciju ka obnovljivim izvorima energije . To su strateške odluke koje se ne donose preko noći. Upravo zbog zadovoljenja strateških kriterijuma plan je više puta revidiran“, navodi se u saopštenju.

„Naš cilj je da obezbedimo stabilno snabdevanje električnom energijom narednih zima, kao i stabilnu proizvodnju, kako bismo što manje zavisili od cena na tržištu, pogotovo u okolnostima neizvesne i teške geopolitičke situacije“, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

U saopštenju se podseća da je Vlada već usvojila odluku o povećanju zarada zaposlenih u javnom sektoru i da uvažavaju radnike bez kojih ni proizvodnja , ali ni tranzicija nisu mogući.