Opozicija u Beogradu „suviše zapetljana“ u proceduralna pitanja, kaže istoričar Milan St. Protić

Opozicija u Beogradu „suviše zapetljana“ u proceduralna pitanja, kaže istoričar Milan St. Protić

Milan St. Protić izjavio je večeras u emisiji Utisak nedelje da se opozicija u Beogradu „suviše zapetljala“ u proceduralna pitanja oko izbora i prestala da govori o konkretnim promenama koje bi sprovela ako bi pobedila na izborima. Kao rezultat toga, naglasio je Protić, većina građana nije zainteresovana za teme poput biračkih spiskova i datuma izbora, već želi da čuje konkretne planove za promene u gradu, poput rešavanja pitanja Beograda na vodi ili poboljšanja infrastrukture.

Protić je istakao da je opoziciji potrebno da se fokusira na konkretna pitanja koja su važna građanima Beograda, umesto da se „upeca“ u proceduralne rasprave koje ne motivišu birače. Dodao je da je opozicija tokom Miloševićeve vladavine shvatila da pobeda na izborima nije dovoljna za osvajanje vlasti, već je takođe neophodna podrška ulice.

Govoreći o prisustvu američkog ambasadora Kristofera Hila na kolegijumu Skupštine Srbije, Protić je naglasio da je ovo samo jedan od primera „pragmatične politike“ koju velike sile, poput Sjedinjenih Američkih Država, vode u odnosu na Srbiju. Kritikujući opoziciju zbog vezivanja za stavove poput bojkota izbora, Protić je istakao da je važno da se politički akteri fokusiraju na ključna pitanja demokratije i efikasno predstave svoje planove građanima.

Drugi gost emisije, istoričar i pravnik Srđan Milošević, ocenio je da je potreba za medijacijom stranih ambasadora u političkim odnosima u Srbiji „vrlo poražavajuća slika“ političkog stanja u zemlji. On je dodao da je ideja bojkota izbora opravdana samo ukoliko postoji mogućnost da cela opozicija učestvuje u tom projektu, ali da u trenutnom političkom okruženju to može biti upitno rešenje.

Opozicija, prema rečima istoričara Bojana Dimitrijevića, mora da se fokusira na konkretne planove za poboljšanje situacije u Beogradu kako bi pridobila podršku građana. On je takođe naglasio da je potrebno veće ujedinjenje opozicionih snaga radi postizanja zajedničkih ciljeva.

Komentarišući Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, Dimitrijević je istakao da će ona dodatno otežati situaciju Srbiji, dok će predsednik Vučić koristiti ovakve događaje kako bi mobilisao podršku za svoju politiku.