Srbija postala član Uneskovog Međuvladinog komiteta

Srbija postala član Uneskovog Međuvladinog komiteta

Srbije je postala član Uneskovog Međuvladinog komiteta za zaštitu i unapređenje raznolikosti kulturnih izraza, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Srbija je postala članica tog tela, kao predstavnik druge elektoralne grupe, na juče održanoj 8. Konferenciji članica Konvencije o zaštiti i unapređenju raznolikosti kulturnih izraza (2005, Pariz).

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka je kao Nacionalna kontakt tačka za implementaciju i promociju Konvencije o zaštiti i unapređenju raznolikosti kulturnih izraza, učestvovao na ovoj Konferenciji, a u narednom četvorogodišnjem periodu sprovodiće i aktivnosti ovog Međuvladinog komiteta.

„Ovo članstvo Srbije je od interesa i posebnog značaja za kulturu naše zemlje i očuvanje kulturnog nasleđa. Istovremeno, članstvo u Međuvladinom komitetu Konvencije 2005 podrazumeva intenzivniju promociju principa i ciljeva Konvencije što će omogućiti njenu bolju implementaciju u Srbiji i regionu, doprinoseći snaženju njene uloge u procesima razvoja savremene kulture, kroz uvažavanje principa različitosti“, navelo je ministarstvo.