SPC: Odloženo potpisivanje Temeljnog ugovora sa Crnom Gorom

SPC: Odloženo potpisivanje Temeljnog ugovora sa Crnom Gorom

Jedini razlog dolaska predsednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića u Patrijaršijski dvor u Beogradu bio je potpisivanje Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Crne Gore, ali je on izneo nove razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti, saopšteno je iz SPC.

U saopštenju koje je objavljeno na sajtu SPC navodi se da je patrijarh Porfirije u četvrtak uveče primio Krivokapića, a da su sastanku prisustvovali članovi Sinoda, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop šumadijski Jovan i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

U saopštenju se ukazuje da je Krivokapić posle višečasovnog odlaganja i navođenja niza potpuno različitih razloga za kašnjenje polaska iz Podgorice, u četvrtak oko 21.00 stigao na dogovoreni sastanak i izneo „nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti“.

„Patrijarh je te razloge saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje ne uviđajući osnovanost i opravdanost namere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor“, navodi SPC.

Dodaje se da su patrijarh i prisutni arhijereji izrazili „veliko žaljenje i zabrinost za dalji položaj SPC i njenog vernog naroda, s obzirom na to da jedino sa njom, iako joj pripada apsolutna većina naroda u Crnoj Gori, nije potpisan Ugovor koji joj garantuje pravni položaj, a samim tim verska i građanska prava svetosavskog naroda, što predstavlja čin otvorene diskriminacije“.

Krivokapić je sinoć na Tviteru napisao da je došao u Beograd da prenese volju naroda Crne Gore da episkop budimljansko-nikšićki Joanikije bude izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog i da se Temeljni ugovor potpiše 30. oktobra, na dan smrti mitropolita Amfilohija.