Snimci pokazuju ruske rakete u letu u blizini aerodroma u Vinici

Snimci pokazuju ruske rakete u letu u blizini aerodroma u Vinici

Video snimci pokazuju kako ruske rakete u vazduhu idu ka aerodromu Vinica u Ukrajini, oko 120 milja jugozapadno od ukrajinske prestonice Kijeva.

CNN je geolocirao i potvrdio autentičnost video zapisa.

Na jednom video snimku, snimljenom sa groblja više od dve milje jugozapadno od aerodroma u Vinici, vidi se projektil iznad glave. CNN je analizirao snimak i utvrdio da projektil, koji ide u pravcu aerodroma, dolazi sa jugozapada.

Pre nego što se projektil vidi, kamera se kreće u pravcu aerodroma i već se vidi dim koji se diže. Snimak, koji je dobio ukrajinski Telegram kanal „All Seeing Eie“, geolociran je, a njegovu autentičnost je potvrdio CNN.

Drugi video objavljen na društvenim mrežama — snimljen više od četiri milje jugozapadno od aerodroma — pokazuje još jednu raketu koja ide u pravcu aerodroma sa jugozapada.

Portparol ukrajinskog ministarstva odbrane prvobitno je na Fejsbuku rekao da su rakete lansirane iz regiona Transnitsia u Moldaviji. Rusija ima kontingent trupa u Transnjici, otcepljenom regionu u Moldaviji koji se graniči sa Ukrajinom.

Ministarstvo je kasnije revidovalo svoj prvobitni izveštaj kako bi tvrdilo da je „najverovatnije da je napad bio iz oblasti Crnog mora“.