Skupština – poslanici dela opozicije zahtevaju odluku o izborima i blokiraju sednicu

Skupština – poslanici dela opozicije zahtevaju odluku o izborima i blokiraju sednicu

Poslanici Skupštine Srbije počeli su peto vanredno zasedanje na kojem je trebalo da se razmatra 25 tačaka dnevnog reda, među kojima su rebalans budžeta, izbor ministra privrede, akcize, penzijsko i invalidsko osiguranje, upravljanje privrednim društvima u vlasništvu Republike. Međutim, kako su najavili iz dela opozicije, opozicioni poslanici ometaju rad parlamenta sve dok ne dobiju odluku o raspisivanju izbora.

Poslanici dela opozicije, kako su prethodno i najavili, ometaju rad parlamenta – ustali su iz poslaničkih klupa i duvaju u pištaljke.
To nazivaju blokadom sednice parlamenta, dok ne dobiju odluku o raspisivanju izbora, kako je rekao Radomir Lazović, poslanik Zeleno-levog kluba.
Međutim, u toku je govor premijerke Ane Brnabić, koja se nadglasava sa poslanicima koji ometaju rad parlamenta.

„Otkad smo najavili blokadu sednice, kao da hoćemo da detoniramo Skupštinu. Toliko je ovde obezbeđenja, ali nećemo. Branimo je od nasilja, od pravnog nasilja koje Vi sprovodite svakog dana, koje Vaš predsednik i Vaša premijerka sprovede, jer od kad se probude – krše zakon“, izjavila je potpredsednica Stranke slobode i pravde i šefica poslaničke grupe „Pravac Evropa“ Marinika Tepić na današnjoj sedenici Skupštine, obraćajući se predsedniku Skupštine Vladimiru Orliću.
Tepićeva je naglasila da vlast sada pokušava da ispinuje da je opozicija ta koja želi da spreči da majke dobiju novac za svoju decu, kao i da su oni ti koji žele da spreče da penzioneri dobiju povećanje penzija.
„Ne, Vi ste ti koji to sprečavate, jer da ispunite zahteve protesta ‘Srbija protiv nasilja’ sve bi bilo u redu. Ne vidim u čemu je problem da ispunite zahteve građana Srbije. Vi pokušavate da se ponašate, kao da se ništa nije dogodilo i svim ovim finansijskim pokušajima zataškavanja problema i društvene i političke krize, četiri meseca kasnije da stvorite sliku da je potpuno sve u redu, a ništa nije u redu. Nasilje je eksplodiralo nakon trećeg i četvrtog maja“, izjavila je Tepićeva.

Miroslav Aleksić, osnivač Narodnog pokreta Srbije, pozvao je premijerku Ani Brnabić da podnese ostavku jer se, kaže, „pod njenim upravljanjem Vlada raspada“.
„Tokom rasprave o tregediji rekla da je koveritirala ostavku. Pitam je zašto do sada nije podnela ostavku i pozivam je da podnese ostavku, jer se pod njenim upravljanjem Vlada raspada“, rekao je Aleksić.
Aleksić ističe da su u državi „razorene sve insitucije, dok vlast štiti narkodilere, a republička tužiteljka kriminal“.
Tvrdi, takođe, i da poljoprivrednici „jedva sastavljaju kraj sa krajem“.
„Srbija je zemlja u kojoj se ismevaju građani koji četiri meseca traže ono što je najnormalnije – da bude bezbedan svaki građanin Srbije“, naveo je Aleksić.
„Pozivam Vučića da raspiše u decembru vanredne parlamentarne izbvore“, kaže Aleksić.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je, odgovarajući na zahtev opozicije da se raspišu parlamentarni i beogradski izbori, da vladajuća stranka sa oduševljenjem prihvata taj zahtev.
„Obavestićemo i Vladu i predsednika. Dobićete u najkraćem roku odgovor kojim ćete biti zadovoljni“, rekao je Orlić.
Predsednik Skupštine je rekao da, što se tiče pretnje da će blokirati sednicu, nemaju pravo da spreče majke da dobiju pomoć za svoju decu ili da penzioneri dobiju povećanja penzija.

Narodni poslanik Radomir Lazović iz poslaničkog grupe Zeleno-levi klub rekao je da zahteva hitan odgovor da li će se raspisati parlamentarni i beogradski izbori.
Dodaje da je najvažnije pitanje rebalans budžeta koje je na dnevnom redu.
„Ne možemo da zaboravimo 19 ubijenih i više od 20 ranjenih, kao i činjenicu da školska godina počinje sa strahom i neizvesnošću“, rekao je Lazović.
Prema njegovim rečima, blokiraće održavanje sednice dok ne dobiju odgovor o održavanju parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine.
„Nema povlačenja pred nasilnicima, blokiraćemo parlament dok ne dobijemo odgovor“, istakao je Lazović.

Predsednik parlamenta Vladimir Orlić rekao je da je u skupštinskoj sali prisutno 189 poslanika i da ima uslova da Skupština počne rad.
Na početku zasedanja, poslaničke grupe traže obaveštenja od predstavnika vlasti.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić je, na zahtev 104 poslanika, sazvao peto vanredno zasedanje za danas, sa početkom u 10 časova.

Na dnevnom redu je 25 tačaka, među kojima su predlog rebalansa budžeta za ovu godinu i izbor Slobodana Cvetkovića za ministra privrede.

U državnoj kasi je 1.904 milijarde dinara. Istovremeno, deficit je smanjen na 227,5 milijardi dinara, što je 2,8 odsto bruto društvenog proizvoda. Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su planirani prihodi veći 60,6 milijardi dinara i da će biti iskorišćeni za poboljšanje standarda građana.

Opozicioni poslanici, uglavnom, neće glasati za rebalans budžeta.

Fiskalni savet saopštava da rebalans budžeta za ovu godinu predviđa umereno smanjenje budžetskog deficita sa 3,3 na 2,8 odsto bruto društvenog proizvoda, a da su njegove glavne odlike snažne rashodne mere poput povećanja subvencija za poljoprivredu, povećanje penzija i plata u obrazovanju i zdravstvu i pomoć od 10.000 dinara po detetu.

Ističe se da su vanrednim i arbitrarnim povećanjem penzija prekršena zakonski definisana fiskalna pravila, što je veoma opasno. Naglašava se da su penzije ubedljivo najveći budžetski rashod i zbog toga je njihova usklađenost s mogućnošću privrede da ih finansira- ključna za održivost čitavih javnih finansija.

Poslanici će na novoj sednici razmatrati i predlog izmena Zakona o akcizama i Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kao i Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike.

Na dnevnom redu su i izmene zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, dualnom obrazovanju, prosvetnoj inspekciji, Nacionalnom okviru kvalifikacija i izmene Zakona o visokom obrazovanju.

Biće razmatrani i Predlog zakona o učešću civila u međunarodnim misijama i operacijama van granica Srbije, izmene Zakona o kulturi i Predlog zakona o filmskom i ostalom audio-vizuelnom nasleđu, kao i više međunarodnih sporazuma.