Sjedinjene Države jačaju sajber odbranu Ukrajine

Sjedinjene Države jačaju sajber odbranu Ukrajine

Do sada u sukobu u Ukrajini, stručnjaci koji su gledali ruske sajber napade bili su zbunjeni njihovim neuspehom, kao i nižim tempom, intenzitetom i sofisticiranošću onoga za šta su poznati hakeri ruske vlade.

Deo razloga je to što je Rusija zadržala svoj elitni korpus u sajber areni, baš kao i na bojnom polju. Pored toga, međutim, kako izveštava New York Ledger, SAD su mesecima pre invazije pomagale Ukrajini da identifikuje i pripremi se za moguće sajber napade.

Timovi su tražili skriveni zlonamerni softver, vrstu koju je Rusija mogla da podmetne, a zatim su ih ostavili u stanju mirovanja u pripremi za pokretanje razornog sajber napada uporedo sa konvencionalnijom invazijom na kopnu.

U sistemima ukrajinskih železnica, tim američkih vojnika i civila pronašao je i očistio jednu posebno opasan tip malvera, koji stručnjaci za sajber bezbednost nazivaju „vipervare“ — koji je mogao da onesposobi celu njegovu računarsku mrežu. Sličan zlonamerni softver ostao je neotkriven u graničnoj policiji, a kako su izbeglice bežale ka granicama, kompjuteri na prelazu za Rumuniju su bili onemogućeni, što je dodatno pojačalo haos.

Podrška je nastavljena. Krajem februara, Ministarstvo trgovine SAD je ubrzalo finansiranje kalifornijske grupe za sajber bezbednost Fortinet kako bi se izborila sa napadom distribuiranog uskraćivanja usluge (DDoS) koji je onesposobio sisteme ukrajinske nacionalne policije.

Čini se da je još napada izvesno, ali nivo pripremljenosti je impresivan i Ukrajinu je sada podržala sopstvena hakerska vojska da se bori protiv Rusa. I kao što Džilijan Tet izveštava, Ukrajina je dominirala ratom na društvenim mrežama – zapanjujući preokret s obzirom na to koliko su uspešne ruske kampanje dezinformisanja i manipulacije bile u poslednjoj deceniji.