Singapur sankcioniše Rusiju zbog ničim izazvanih napada na Ukrajinu

Singapur sankcioniše Rusiju zbog ničim izazvanih napada na Ukrajinu

Singapur je u subotu najavio sankcije Rusiji koje uključuju četiri banke i zabranu izvoza elektronike, računara i vojnih artikala, što je redak potez azijskog finansijskog centra kao odgovor na, kako je rekao, „opasan presedan“ Moskve u Ukrajini.

Mali grad-država, međunarodno čvorište za transport, retko uvodi sopstvene sankcije, ali je rekao da neće dozvoliti izvoz predmeta koji bi mogli da nanesu štetu ili potčine Ukrajince, ili da pomognu Rusiji da pokrene sajber napade.

„Ne možemo da prihvatimo kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta druge suverene države od strane ruske vlade“, navodi se u saopštenju njenog ministarstva spoljnih poslova, u kojem nije naveden vremenski okvir kada će sankcije stupiti na snagu.

„Za malu državu kao što je Singapur, ovo nije teorijski princip, već opasan presedan. Zbog toga je Singapur oštro osudio ničim izazvan napad Rusije.

Ograničenja zabranjuju finansijskim institucijama Singapura, uključujući njegovu centralnu banku, da posluju sa ruskom centralnom bankom, kao i javnim akcionarskim društvom VTB banke (VTBR.MM), Korporacionom bankom za razvoj i spoljnoekonomske poslove Vnešekonombank, Promsviazbank javnim akcionarskim društvom i bankom Rusija. Mere obuhvataju i kriptovalute.

Stav Singapura protiv ruske invazije je najjači do sada od strane jedne zemlje jugoistočne Azije.

U saopštenju Udruženja nacija jugoistočne Azije (ASEAN), čiji je Singapur član, u četvrtak se poziva na prekid vatre u ukrajinskoj krizi, ali se ne pominje umešanost Rusije.

Na pitanje Rojtersa o svojoj izloženosti Rusiji, singapurski državni fond GIC ponovio je nove mere, za koje je rekao da će se odnositi i na vladina sredstva kojima upravlja GIC.

„GIC nastavlja da procenjuje rusko-ukrajinsku situaciju i obezbediće poštovanje“, navodi se u odgovoru poslatom e-poštom.