Sindikat: Radnicima fabrike „Zastava oružje“ nisu overene zdravstvene knjižice

Sindikat: Radnicima fabrike „Zastava oružje“ nisu overene zdravstvene knjižice

Radnicima fabrike Zastava oružje AD od danas nije dozvoljeno korišćenje zdravstvenih usluga, saopštio je sindikat fabrike. Radnici i članovi porodica koji su osigurani na teret te fabrike, od danas se vraćaju sa dugo čekanih zakazanih specijalističkih lekarskih pregleda, vraćaju se iz ambulanti, laboratorija, kao i apoteka koje ne izdaju neophodne lekove prepisane od strane lekara.

Kako u saopštenju navodi organizacija, veliki broj radnika se obraćao Sindikatu kako bi ukazali na problem kojim se ne omogućavaju korišćenje zdravstvenih usluga i zbog čega su im ugrožena osnovna ljudska prava. Rukovodstvo fabrike tvrdi da su doprinosi uplaćeni zaključno do kraja juna 2024. godine i da je, po njihovim rečima, problem u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja.

„Sindikat se obratio Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja – filijala Kragujevac tražeći pojašnjenje za novonastalu situaciju i ovim putem pozivamo hitno nadležne državne organe da utvrde odgovornost i omoguće korišćenje zdravstvenih usluga radnicima fabrike u što kraćem roku“, navode u saopštenju.

Ukoliko se hitno ne reši nastali problem Sindikat će preduzeti dalje aktivnosti kako bi se sprečilo urušavanje i ugrožavanje zdravlja radnika fabrike, zaključuju.