Severna Koreja ukida mandat za maske i pravila distanciranja

Severna Koreja ukida mandat za maske i pravila distanciranja

SEUL, 13. avgusta – Severna Koreja je odustala od nošenja maski za lice i drugih pravila socijalnog distanciranja pošto je lider Kim Džong Un ove nedelje proglasio pobedu nad COVID-19, javili su državni mediji u subotu, tri meseca nakon prvog priznanja virusa. epidemija u izolovanoj zemlji.

Kim je u sredu predsedavao sastankom o COVID-u i naredio ukidanje maksimalnih protivepidemijskih mera uvedenih u maju, dodajući da Severna Koreja mora da održava „čeličanu jaku protivepidemijsku barijeru“.

Pod prelaskom na „normalan“ sistem protiv epidemije sa sistema „najvišeg“ nivoa, Severna Koreja je ukinula obavezu nošenja maski i druga pravila kao što je ograničenje radnog vremena komercijalnih i javnih objekata u svim oblastima osim pograničnih regiona, prema zvaničnoj KCNA.

Sever je preporučio onima koji imaju respiratorne simptome da nastave da nose maske i pozvao ljude da budu na oprezu protiv „nenormalnih stvari“ koje je Pjongjang naveo kao uzrok infekcija.

Sever je za svoju epidemiju COVID-a okrivio „vanzemaljske stvari” u blizini svoje granice sa Jugom, a Kimova sestra Kim Jo Džong obećala je „smrtonosnu odmazdu” za izazivanje epidemije.

Severnokorejski prebezi i aktivisti na jugu decenijama su plutali balonima koji su nosili letke protiv Pjongjanga na sever, povremeno zajedno sa hranom, lekovima, novcem i drugim predmetima.

Severna Koreja nikada nije potvrdila koliko ljudi je zaraženo COVID-om, očigledno zbog nedostatka sredstava za sprovođenje široko rasprostranjenog testiranja, samo izveštavajući o dnevnim brojevima pacijenata sa temperaturom. Broj se popeo na oko 4,77 miliona, a Severna Koreja nije registrovala nijedan novi slučaj od kraja prošlog meseca.

Severna deklaracija o COVID-u dolazi uprkos tome što nema poznatog programa vakcinacije. Umesto toga, kaže se da se oslanjala na blokade, lekove domaće proizvodnje i ono što je Kim nazvao „povoljnim socijalističkim sistemom u korejskom stilu“.

Stručnjaci za zarazne bolesti doveli su u sumnju tvrdnje Severne Koreje o napretku, navodeći odsustvo nezavisnih podataka.