Samit EU – Zapadni Balkan danas u Briselu

Samit EU – Zapadni Balkan danas u Briselu

Predsednik Aleksandar Vučić učestvuje danas sa liderima iz regiona na Samitu EU – Zapadni Balkan u Briselu.

Lideri zemalja inicijative „Otvoreni Balkan“, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski, danas učestvuju na samitu Evropska unija – Zapadni Balkan u Briselu .

Nakon konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, trojica lidera odlučili su da se zajednički putuje na samit , a usaglašeni su i principi za razgovor sa zvaničnicima Evropske unije.

Sastanak lidera EU i šest partnera sa Zapadnog Balkana očekuje se u 9.30 u zgradi Evropskog saveta.

Posle sastanka EU-Zapadni Balkan, oko podneva, planirano je obraćanje predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, a zatim i zajednička konferencija za medije Vučića, Rame i Kovačevskog.

Vučić će imati i bilateralne susrete sa zvaničnicima EU i liderima iz regiona, saopšteno je iz Službe za saradnju sa medijima predsednika.

Inače, šefovi država i vlada EU, nakon rasprave sa liderima regiona, u drugom delu dana održavaju svoj zasebni dvodnevni samit.

U centru pažnje biće odluka o dodeli statusa kandidata Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, kao i planovi za stvaranje Evropske političke zajednice.