Ružić: Ne očekujem dramatična povećanja školarina

Ružić: Ne očekujem dramatična povećanja školarina

U ovom periodu godine polaganje završnih ispita i upis u srednje škole i na fakultete jeste najvažnija tema. Završni ispiti u osnovnim školama održavaju se 26, 27. i 28. juna. Mesta ima za 76.008 srednjoškolaca od čega je četvrtina u gimnazijama. Broj mesta varira, za nijansu se podiže, ali je sličan kao i prethodnih godina, a svake godine oko 66.000 đaka završi srednju školu, rekao je za RTS ministar prosvete Branko Ružić.

Prema rečima ministra Ružića, deca imaju dve vrste treme, a to su matursko veče i priprema za završne ispite ili upis na fakultet.

„Najvažnije je da imaju podšku pre svega roditelja, ali i nastavnika. Prijemni ispiti za specijalizovana odeljenja i za nadarenu decu već su obavljena, prijavilo se preko 6.000 đaka, a mesta ima za oko 5.000. Velika je zainteresovanost za bilingualna odeljenja na engleskom i francuskom“, rekao je Ružić.

Što se tiče budžetskih mesta na fakultetima, kako kaže, biće blagog povećanja sa 18.098 mesta na osnovnim, više od 6.000 za master studije i 785 za doktorske.

„To je ono što je moguće sprovesti u delo. Što se visine školarine tiče, tu važi princip autonomije i svaka visokoškolska ustanova ima prostora da poveća školarine, ali ne očekujem nikakva dramatična povećanja, jer je u interesu svih da imaju što više studenata“, objašnjava Ružić.