Rusija kritikuje SB UN zbog odbacivanja diskusije o NATO bombardovanju Jugoslavije

Rusija kritikuje SB UN zbog odbacivanja diskusije o NATO bombardovanju Jugoslavije

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama, Vasilij Nebenzja, izjavio je da je današnji dan sraman za Savet bezbednosti UN jer su članice koje su bombardovale SR Jugoslaviju 1999. godine odbile da raspravljaju o tome.

Nebenzja je novinarima u NJujorku rekao da je predlog Rusije za održavanje sednice nije bio odbijen, već je pitanje stavljeno na proceduralno glasanje tek danas u 12 časova. Nazvao je ovaj događaj još jednom epizodom diplomatske agresije Francuske u Savetu bezbednosti.

Dodao je da je današnji dan bio tužan i sraman jer NATO članice koje su 1999. godine nanosile patnju narodu bivše Jugoslavije jednostavno nisu želele da pričaju o tome.

Nebenzja je sugerisao da jedan od razloga za to može biti strah tih zemalja od zakonske odgovornosti, ističući da nisu bile voljne da čuju istinu.

Na pitanje o eventualnim daljim koracima Rusije, Nebenzja je rekao da postoje redovni sastanci Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu i Metohiji, ali da će Rusija razmotriti dalje korake.