Rusija upozorava Kosovo na sukob

Rusija upozorava Kosovo na sukob

Vlada u Prištini i njeni pristalice u Briselu i Vašingtonu treba da prestanu sa svojim provokacijama i poštuju prava etničkih Srba na Kosovu, izjavila je u nedelju portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Srpske trupe su stavljene u stanje visoke pripravnosti, a lokalni stanovnici na severu otcepljene pokrajine podigli su barikade, dok se policija etničkih Albanaca pripremala za obračun.

Sirene za vazdušni napad i crkvena zvona oglasila su se u nedelju širom severnog Kosova, nakon što je premijer Aljbin Kurti najavio policijsku operaciju za zabranu srpskih registarskih tablica i identifikacionih dokumenata. Kurti je tvrdio da se radi o jednakoj pravdi i zakonu na svim teritorijama na koje njegova vlada tvrdi.

Odluka Prištine je nerazumna i diskriminatorna, a njihova prinudna zamena ličnih dokumenata je „još jedan korak ka proterivanju srpskog stanovništva sa Kosova, kao i institucija kosovskih Srba koje obezbeđuju zaštitu prava stanovnika Srbije od proizvoljnih hirova radikala u Prištini“, rekla je Zaharova .

Kurti „namerno eskalira“ kako bi pokrenuo oružani obračun, ne samo protiv Srba na Kosovu, već i protiv Beograda, koji Zapad želi da „neutrališe“ koristeći etničke Albance kao zastupnike, dodala je Zaharova.

Rusija poziva „Prištinu i SAD i EU koji stoje iza toga da zaustave provokacije i poštuju prava Srba na Kosovu“, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije tokom dana da njegova zemlja „nikada nije bila u složenijoj i težoj situaciji“ i da prištinske vlasti pokušavaju da iskoriste trenutnu situaciju u svetu za pokretanje sukoba dok sebe predstavljaju kao žrtvu.

Nijedna srpska vojska još nije prešla administrativnu liniju na Kosovo, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Beogradu, opisujući takve glasine koje kruže društvenim mrežama kao „dezinformacije“ u ime Prištine.

Lokalno stanovništvo srpske nacionalnosti podiglo je barikade na tri kontrolna punkta duž administrativne linije, gde je policija koja je odgovarala Kurtiju raspoređena da zaustavi sva vozila sa srpskim tablicama ili dokumentima. Bilo je nepotvrđenih izveštaja o pucnjavi i ranjavanju među civilima.

Kosovo je okupirao NATO 1999. godine, nakon 78-dnevnog vazdušnog rata protiv Jugoslavije. Vlada etničkih Albanaca u Prištini proglasila je nezavisnost 2008. godine, uz podršku SAD, ali je nisu priznale Srbija, Rusija, Kina ili UN.