Hezbolah izdaje upozorenje Izraelu

Hezbolah izdaje upozorenje Izraelu

Libanska militantna grupa Hezbolah objavila je video koji sugeriše da će izraelska priobalna industrija prirodnog gasa biti napadnuta osim ako jevrejska država ne reši spor oko morske granice sa Bejrutom.

Grupa je u nedelju objavila video snimak koji prikazuje snimke brodova i proizvodnih platformi dronom koji su uključeni u iskopavanje ogromnih izraelskih nalazišta gasa na moru. Video je takođe pokazao koordinate za svaku istaknutu lokaciju. Počelo je rečima iz nedavnog govora lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha, upozoravajući da „igranje sa vremenom nije korisno“ u teritorijalnom sporu.

Prema video snimku, snimak je snimljen u subotu i 9. juna. Slike su navodno snimljene na Karišu, polju u spornim vodama gde londonska uzvodna firma Energean planira da počne da pumpa gas prema ugovoru sa izraelskom vladom kasnije ove godine. godine.

Teritorijalni spor je eskalirao nakon što je Energeanov plutajući brod za proizvodnju, skladištenje i istovar (FPSO) stigao u Kariš u junu. Polje se nalazi oko 90 km zapadno od Haife, u blizini većih izraelskih gasnih postrojenja Levijatan i Tamar, i procenjuje se da sadrži više od 1,8 biliona kubnih stopa goriva.

Libanski predsednik Mišel Aun upozorio je tada da će svaki pokušaj iskopavanja nalazišta gasa u spornoj oblasti bez prethodnog rešavanja spora biti viđen kao „provokacija i agresivna akcija“. Zapadni Jerusalim je insistirao na tome da se blok Kariš nalazi u potpunosti u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Izraela, koju priznaju Ujedinjene nacije, i da nije predmet pomorskog spora između zemalja.

SAD posreduju u pregovorima između Libana i Izraela. U stvari, snimak Hezbolaha objavljen je nekoliko sati pre nego što je američki izaslanik Amos Hohštajn trebalo da se sastane sa libanskim liderima u Bejrutu. „Postizanje rezolucije je i neophodno i moguće, ali se može postići samo pregovorima i diplomatijom“, navodi se u subotu u saopštenju američkog Stejt departmenta.

Za Liban su ulozi veliki. Uključivanje u gasni bum u basenu Levant potencijalno bi pomoglo zemlji da ublaži energetsku krizu koja je dovela do čestih nestanka struje. Prihodi ostvareni ugovorima sa proizvođačima gasa takođe bi mogli da pomognu u ubrzavanju oporavka Libana od njegovog finansijskog kolapsa, koji se povukao od 2019.

Izrael, za koji se ranije smatralo da je siromašan nalazištima ugljovodonika, od neto uvoznika fosilnih goriva postao je samodovoljan nakon što su američka uzvodna firma Noble Energi i drugi istraživači počeli da pronalaze gas na Levantu 2000. godine. Procenjuje se da Levijatan ima 18 triliona kubnih stopa gasa, a njegov razvoj je omogućio Izraelu da postane značajan izvoznik goriva u 2019.