Rusija potvrđuje da je udarila „aerodrom ukrajinskog vazduhoplovstva“ na zapadu zemlje

Rusija potvrđuje da je udarila „aerodrom ukrajinskog vazduhoplovstva“ na zapadu zemlje

Moskva kaže da je gađala vojnu infrastrukturu, a Kijev tvrdi da je bio civilni aerodrom.

Oružane snage Rusije učinile su „neoperativnim“ aerodrom ukrajinskog vazduhoplovstva u zapadnom gradu Vinici, preciznim udarom dugog dometa, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane u nedelju. Moskva tvrdi da cilja samo na ukrajinsku vojnu infrastrukturu tokom njene tekuće „operacije“ usmerene na „demilitarizaciju“ Ukrajine.

Ruski borbeni avioni i sistemi protivvazdušne odbrane takođe su oborili tri ukrajinska lovca Su-27 i tri bespilotne letelice, rekao je portparol ministarstva, general-major Igor Konašenkov, dodajući da je ukrajinsko vazduhoplovstvo tokom subote i nedelje izgubilo 11 vojnih aviona i dva helikoptera.

„Skoro svi kijevski avioni spremni za borbu su uništeni“, rekao je Konašenkov, dodajući da Moskva ima „pouzdane podatke“ koji sugerišu da je Ukrajina premestila neke od svojih vojnih aviona u druge zemlje, uključujući Rumuniju. Bilo kakvo korišćenje infrastrukture stranih država od strane ukrajinskih vojnih aviona u njihovoj borbi protiv ruskih snaga „može se smatrati umešanošću ovih nacija u vojni sukob“ između Rusije i Ukrajine, upozorio je on.

Ranije u nedelju, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za „uništavanje“ „aerodroma u Vinici“. Tvrdeći da je objekat gađan sa osam ruskih projektila, on je rekao da „naša mirna Vinica nikada ni na koji način nije pretila Rusiji“, nazivajući napad „brutalnim, ciničnim raketnim udarom“.

Zelenski je takođe još jednom pozvao zapadne nacije da nametnu zonu zabrane letova iznad Ukrajine, opisujući takav potez kao njihovu „humanitarnu dužnost“.

„Ako to ne uradite i ne obezbedite nam avione da se branimo, to bi značilo samo jedno: želite i da nas vidite kako polako kolju“, rekao je ukrajinski predsednik u oštrom prekoru.

Ranije je NATO saopštio da zona zabrane letova nije opcija jer bi to značilo direktnu vojnu konfrontaciju između vojnog bloka i Rusije.

Rusko Ministarstvo odbrane je u međuvremenu saopštilo u nedelju da će ruske snage gađati ukrajinsku odbrambenu industriju. Rusija je pozvala zaposlene u odbrambenoj industriji da napuste prostorije objekata odbrambene industrije. Planovi Rusije su unapred objavljeni u cilju minimiziranja civilnih žrtava, dodalo je ministarstvo.