Rusija: Ekstremisti planiraju napad na američku diplomatsku misiju na zapadu Ukrajine

Rusija: Ekstremisti planiraju napad na američku diplomatsku misiju na zapadu Ukrajine

Informaciju o takvim planovima dao je predati ukrajinski obaveštajac.

Ruska vojska je saznala za zaveru ukrajinskih tvrdolinijaških nacionalističkih grupa da gađaju diplomatske objekte SAD i drugih zapadnih nacija, koji se nalaze u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine. Ovu vest je saopštio portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov na brifingu za medije u subotu.

Informaciju o navodnoj zaveri dao je oficir Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), koji se dobrovoljno predao ruskim snagama, rekao je Konašenkov.

„Oficir je bio direktno uključen u organizovanje i obuku diverzantskih i terorističkih grupa za rad na područjima oslobođenim od nacionalista“, naveo je zvaničnik.

Oficir je ruskoj vojsci dao spisak agenata SBU i drugih pojedinaca uključenih u takve aktivnosti, pružajući informacije o navodnoj zaveri za gađanje diplomatskih objekata na zapadu zemlje.

„Oficir je govorio… o [planiranim] terorističkim aktima u Lavovu protiv zaposlenih i objekata diplomatskih misija koje održavaju SAD i druge zapadne zemlje. „Želeo bih da istaknem da je kijevski režim potpuno svestan planova koje gaje nacionalisti, ali ne čini ništa da ih spreči“, rekao je Konašenkov.

Krajnji cilj navodno planiranih napada je da se za njih okrivi Moskva, koristeći incidente kao polugu da natera zemlje NATO-a da obezbede više naoružanja i uspostave dugo traženu „zonu zabrane letova“ iznad zemlje, tvrdi zvaničnik.

Moskva je prošlog meseca pokrenula ofanzivu velikih razmera protiv susedne zemlje nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma o prekidu vatre iz Minska i konačnog priznanja republika Donbasa u Donjecku i Lugansku od strane Rusije. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske osmišljeni su da regulišu status otcepljenih regiona unutar ukrajinske države.

Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a. Kijev kaže da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da planira da silom povrati dve pobunjene republike.