Mihajlović: Državna revizorska institucija da proveri poslovanje „Srbijagasa“

Mihajlović: Državna revizorska institucija da proveri poslovanje „Srbijagasa“

Gradovi u Srbiji na gasifikaciju u proseku čekaju 10 godina, zbog toga će cilj Ministarstva rudarstva i energetike u narednom periodu biti da se ona ubrza, uprkos tome što o toku gasifikacije nemamo detaljne informacije od „Srbijagasa“, izjavila je ministarka Zorana Mihajlović.

Zorana Mihajlovićeva je navela da je Ministarstvo uputilo zahtev Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) da provere poslovanje „Srbijagasa“, naročito u oblasti gasifikacije.

„Informacije koje mi imamo jesu da su se rokovi četiri puta pomerali, da nisu rađene sve one studije koje je trebalo da budu urađene i koje bi nam pokazale koliko će biti priključaka, a koliko je realno prijavljenih“, rekla je Mihajlovićeva novinarima u Novom Miloševu, odgovarajući na pitanje kada će biti sprovedena gasifikacija u Šidu.

Ističe da je za nju kao ministarku poražavajuće da je ugovor o sprovođenju gasifikacije vredan 16 miliona evra potpisan sa italijanskom kompanijom, koja, kako navodi Mihajlovićeva, prema podacima iz APR-a ima jednog zaposlenog.

Ističe da je sprovođenje gasifikacije u našoj zemlji veliki projekat, poput izgradnje bilo kog autoputa, jer se, kaže, radi o stotinama miliona evra koje je potrebno uložiti u taj projekat.

„Kada smo pomenuli ‘Srbijagas’ … Tražićemo sve izveštaje, tražićemo da se nadležni organi time pozabave i ovom prilikom pozivam sve zaposlene u ‘Srbijagasu’, ‘Transportgasu’, distribuciji gasa, povezanim preduzećima i svima koji smatraju da postoje određene dokumentacije i informacije koje mogu da pomognu Ministarstvu u procesu gasifikacije, da se jave“, rekla je Mihajlovićeva.