Radnici RTS-a štrajkovali, traže bolji ekonomski i socijalni položaj

Radnici RTS-a štrajkovali, traže bolji ekonomski i socijalni položaj

Sindikati Radio televizije Srbije, danas su tokom štrajka upozorenja zatražili da zaposlenima bude omoguće dostojanstven rad i bolji ekonomski i socijalni položaj.

Štrajk su organizovali Sindikat RTS Nezavisnost i Nezavisni strukovni sindikat RTV i filmskih radnika Srbije u cilju zaštite radnih i profesionalnih prava, prenelo je Udruženje novinara Srbije.

Do štrajka je, kako su obrazložili predstavnici sindikata, došlo zato što je bilo nemoguće ostvariti socijalni dijalog. Naveli su i da su ignorisani zahtevi sa protesta, koji je održan pre dva meseca, piše u saopštenju.

Iz ovih sindikata su tražili da se u RTS-u ispunjavaju obaveze iz kolektivnog ugovora kao i sve odredbe Zakona o elektronskim medijima i Zakona o javnim medijskim servisima. Naveli su i da je neophodno obezbediti transparentnost u radu javnog servisa, te zahtevali i da se zaposle mladi stručnjaci i honorarni saradniici u RTS.

„Mislim da je to jako važno i za nas zaposlene i za građane Srbije i da ono što smo videli ovih dana tu su bili i protesti ispred naše kuće, to je možda i zato što nemamo dovoljno transparentnosti u radu, nemamo dovoljno interakcije sa građanima koji naravno plaćaju Javni servis, ali sa druge strane zaposleni u Javnom servisu rade profesionalno, trude se da ispunjavaju zadatke koje imaju i smatram da se javni medijski servis ne bazira samo na informativnom programu na koji građani imaju najviše zamerki“, rekla je Ana Đurković iz Nezavisnog strukovnog sindikata RTS.

Predsednica Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ Čedanka Andrić je kazala da je javni medijski servis opšte dobro Srbije i tako treba da bude tretiran.

„Ne može se desiti da se u takvoj instituciji krše kolektivni ugovor i zakon, a zaposlenima umanjuju prava“, rekla je ona u holu RTS-a.

Pored boljeg socijalno-ekonomskog položaja, kako je kazala predsednica glavnog odbora Nezavisnog strukovnog sindikata filmskih i televizijskih radnika Ana Đurković, važan cilj je i dostojanstven rad.

Dodala je da iz sindikata ne nailaze na zatvorena vrata rukovodstva RTS-a, ali da se, kako je navela, pregovori odlažu bez ispunjenja zahteva.