Prvi lek za usporavanje Alchajmerove bolesti uskoro bi mogao da bude odobren

Prvi lek za usporavanje Alchajmerove bolesti uskoro bi mogao da bude odobren

Prvi lek za koji se tvrdi da usporava razvoj Alchajmerove bolesti, adukanumab, mogao bi da bude dostupan do 2022. godine ukoliko ga odobre regulatorni u SAD.

Iz kompanije Biogen kažu da bi njihov lek adukanumab bio prvo sredstvo koje bi moglo da uspori razvoj Alchajmerove bolesti u ranoj fazi.  Iz kompanije čekuju da će narednog meseca dobiti „zeleno svetlo“. Međutim, bitno je napomenuti da on nema mogućnost da izleči ovu bolest.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) odlučiće 7. juna da li će odobriti njegovu upotrebu. Lek bi nakon toga do početka jeseni da bude odobren i u Velikoj Britaniji.

„Zaista je važno da vidimo kako će proći prve terapije koje modifikuju bolest. Ovo je značajan korak u promeni celokupnog istraživačkog polja“, rekla je za Mirror dr Suzan Kohas koja radi u Centru za istraživanje Alchajmerove bolesti u Velikoj Britaniji

Demencija prouzrokuje kontinuirani pad funkcije mozga, što može da utiče na pamćenje, brzinu razmišljanja, govor, raspoloženje i kretanje. Lek adukanumab, koji je razvila kompanija Biogen iz Masačusetsa, ima za cilj da pomogne u čišćenju štetnih naslaga proteina nazvanog beta-amiloid iz mozga.

Klinička istraživanja zaustavljena su prošle godine nakon što se pokazalo da lek ne deluje. Međutim, iz Biogena su kasnije rekli da je početna analiza rezultata netačna i da dodatno prikupljeni podaci pokazuju da je adukanumab bio efikasan u velikim dozama.