Protest poljoprivrednika u više gradova – Nedimović obećao niz mera, ratari traže pisane garancije

Protest poljoprivrednika u više gradova – Nedimović obećao niz mera, ratari traže pisane garancije

Ratari nezadovoljni otkupnom cenom suncokreta, ali i zabranom izvoza, protestuju u više gradova u Srbiji. Traktori blokirali jednu traku Bulevara Mihajla Pupina u centru Novog Sada. Protestne vožnje poljoprivrednika u Pančevu i Požarevcu. Ministar Branislav Nedimović došao je u Novi Sad da se sastane sa poljoprivrednicima. Rekao im je da će gorivo moći da sipaju dva puta dnevno uz posebne kartice i obećao sastanak u Vladi Srbije za dva dana, ali su ratari nastavili da blokiraju saobraćaj.

Desetak traktora, nešto posle 13 časova, blokiralo je jednu traku Bulevara Mihajla Pupina, kod zgrade Pokrajinske vlade u centru Novog Sada, u okviru blokada koje poljoprivrednici organizuju u više gradova u Srbiji.

Poljoprivrednici iz pojedinih mesta sa teritorije Pančeva i Kovačice protestovali su u Pančevu, između 12 i 14 časova.

Blizu stotinu traktora vozilo je sporednim ulicama kroz grad, od jabučkog do beogradskog puta i nazad, u pratnji policije. Oni su nezadovoljni otkupnom cenom suncokreta, ali i celokupnom situacijom.

Jedan od glavnih zahteva je ukidanje zabrane izvoza.

„Prvi zahtev je ukidanje svih zabrana izvoza žitarica, uljarica i određivanje minimalne cene pšenice, koju smo već ovršili i predali. Drugi zahtev je ukidanje cene akciza za naftu“, kaže Martin Đuričak, poljoprivrednik iz Padine.

Protestna vožnja udruženja poljoprivrednika „Stig“ krenula je iz Bratinca kod Požarevca nešto posle devet časova, a poljoprivrednici su traktorima prošli kroz centar grada i privremeno blokirali saobraćaj blizu mosta na Velikoj Moravi.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obećao je poljoprivrednicima niz mera, ali oni čekaju pismene garancije da se raziđu.

Nedimović je, između ostalog, obećao poljoprivrednicima sastanak sa premijerkom Anom Brnabić u narednih 48 sati. Naveo je da će se razgovarati o jesenjoj setvi i cenama, prenosi 021.

Takođe, u narednih 60 sati trebalo bi da bude doneto rešenje o olakšicama za gorivo. Nedimović je naveo da će razgovarati sa pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem o navodnjavanju, jer je to u nadležnosti Pokrajine.

Dodao je da će Republički hidrometeorološki zavod podneti izveštaj o suši pa će se na osnovu toga doneti mere.

Okupljeni poljoprivrednici rekli su da se ne pomeraju dok ne dobiju garanciju „crno na belo“ da će sva ta obećanja biti ispunjena.

Rekao je da je morala da se uvede zabrana na izvoz i da je čim su se stekle mogućnosti ista ukinuta.

„Ako je pala cena zbog odluka Vlade, kako onda je onda u okruženju gde nije bilo tih zabrana ista situacija“, pitao je Nedimović. Rekao je i da postoji mogućnost da se radna grupa proširi kako bi se ovaj problem rešio. Poljoprivrednici su ga pitali da li je očekivao da se oni raziđu na osnovu takvih obećanja. „Kao da radite predizbornu kampanju. Nama treba konkretno nešto da nam kažete“, rekli su mu.

Prethodno je Ministarstvo poljoprivrede pozvalo predstavnike poljoprivrednih udruženja iz Požarevca, Pančeva i Srbobrana na razgovor sa predstavnicima ministarstva o svim iznetim temama.