Vučić ne očekuje „ništa“ od pregovora sa Kosovom

Vučić ne očekuje „ništa“ od pregovora sa Kosovom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne očekuje „ništa“ od predstojećih pregovora sa Kosovom, koji su najavljeni nakon novog rasplamsavanja između Beograda i otcepljenog regiona.

Vučić je u utorak, gostujući na TV kanalu RTS-a, izveo lični napad na kosovskog premijera Aljbina Kurtija, navodeći da je ovaj jasno pokazao odnos prema Beogradu i da se grdno varaju oni koji veruju da je moguće održati mir sa regionom.

„Ići ću u Brisel, nije mi teško, ne očekujem ništa. Ko misli da je moguće sačuvati mir sa Kurtijem, verujem da se veoma vara, znam sa kim imam posla“, rekao je Vučić.

Tenzije su porasle između Beograda i Prištine tokom vikenda, kada su vlasti otcepljenog regiona planirale da od 1. avgusta zabrane upotrebu registarskih tablica i ličnih isprava koje su izdate u Srbiji i da tu meru sprovedu sa svojim policijskim jedinicama. Beograd je to nazvao napadom na srpsko stanovništvo Kosova, pošto je Vučić optužio Prištinu da krši prava lokalnih Srba. Kurti je zauzvrat optužio lokalne Srbe za napad na policiju i tvrdio da se Kosovo suočavalo sa „srpskim nacional-šovinizmom“.

Kriza je stavljena na čekanje nakon što je Vašington pozvao Kosovo da odloži primenu spornih pravila do 1. septembra. „Pre dva dana na Kosovu i Metohiji bili smo na korak od katastrofe“, rekao je Vučić, misleći na region od njen zvanični naziv.

Predsednik je takođe optužio kosovske vlasti za politički oportunizam, navodeći da ukrajinsku krizu vide kao dobar trenutak za postizanje sopstvenih ciljeva.

„Suština je da neki ljudi u regionu misle da je, kada je opšta histerija oko rata u Ukrajini, moguće ostvariti svoje ciljeve“, naveo je Vučić.