Predsednik Srbije Aleksandar Vučić za CNN: Srbija želi mir i stabilnost, ne želimo rat sa NATO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić za CNN: Srbija želi mir i stabilnost, ne želimo rat sa NATO

U intervjuu za CNN, predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Srbija želi mir i stabilnost i da nije zainteresovana za incidente. Takođe je naglasio da je Srbija konstruktivan partner i da je spremna za pregovore, ali da Priština, nakon 10 godina od dogovora, još uvek nije spremna da osnuje Zajednicu srpskih opština (ZSO). On tvrdi da su Srbi na Kosovu i Metohiji izloženi etničkom čišćenju, posebno na severu Kosova.

U vezi zahteva SAD da Srbija povuče vojsku sa administrativne linije sa Kosovom, Vučić je istakao da nema potrebe za većom zabrinutošću, jer Srbija ne želi rat sa NATO-om i da, naprotiv, želi veće prisustvo Kfora na severu Kosova kako bi pomogli u očuvanju bezbednosti Srba.

Predsednik Vučić takođe je govorio o incidentima na severu Kosova i povlačenju vojske, navodeći da je Srbija slušala upute EU i da nije podigla nivo uzbune u vojsci. Takođe je naglasio da je Srbija spremna pozvati na odgovornost sve koji su počinili krivična dela na njenoj teritoriji.

Na pitanje o stavu Srbije prema Kosovu, Vučić je rekao da je Srbija poslednja zemlja kojoj su potrebni incidenti na Kosovu i da je uvek spremna za konstruktivan dijalog i pregovore. Međutim, istakao je da Priština nije spremna da formira Zajednicu srpskih opština, što je prepreka u procesu pregovora.

Vučić se takođe osvrnuo na situaciju u Bosni i Hercegovini i istakao da Srbija podržava teritorijalni integritet te zemlje.

Na kraju, predsednik Srbije govorio je o sportisti Novaku Đokoviću i njegovoj izjavi „Kosovo je srce Srbije, zaustavite nasilje“. Vučić je rekao da veruje da Đoković govori iz srca i da većina ljudi u Srbiji deli tu istu sentimentan. Politika, kako je naveo, treba da bude pragmatična i racionalna, te da se rješenja trebaju postizati kroz pregovore i konstruktivan pristup kako bi se obezbedila bolja budućnost za sve narode u regionu.