Poverenica: Nasilje nad ženama jedan od najvećih i najteže rešivih problema

Poverenica: Nasilje nad ženama jedan od najvećih i najteže rešivih problema

Nasilje nad ženama je jedan od najvećih i za rešavanje najtežih društvenih problema, jer su koreni diskriminacije duboki, upozorila je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i ocenila da bi o tome trebalo da se razgovara i u parlamentu,

Ona je za RTS izjavila da je taj problem teško rešiti samo zakonima, ali i da nijedan zakon nije dobar ako se ne primenjuje.

„Koreni diskriminacije su duboki, rodne uloge i pogled na ženu kao na vlasništvo su toliko duboko ukorenjeni da ne mogu tek tako da se reše“, objasnila je Janković, koja rodno zasnovano nasilje vidi kao najkompleksniji problem.

Žene se jesu ohrabrile i nasilje se danas u mnogo većoj meri prijavljuje, istakla je ona i podsetila da se o nasilju dugo nije govorilo, jer je bilo tretirano kao unutrašnja, porodična stvar.

Zakonodavni okvir jeste unapređen i zabrana prilaska je samo jedna od mera zaštite, konstatovala je Janković, ali treba raditi na unapređenju metodologije za procenu rizika.

Mada je jasno „da neće svaki femicid biti sprečen“, ona smatra da je „najbitnije da se nijedan ne desi zbog propusta državnih organa“.

Janković je pozvala na izmenu kulturnog obrasca i svesti, jer i dalje živimo u patrijarhalnom, često mizoginom i seksističkom društvu.

„Ženu ćete na naslovnoj strani videti samo golu ili ubijenu, vrlo retko ćete je videti, uglavnom samo političarku ili ako postigne neki veliki uspeh kao Konstrakta“, zaključila je Janković.