Popović: U Torlaku u sredu i četvrtak punjene kontrolne serije ruske vakcine

Popović: U Torlaku u sredu i četvrtak punjene kontrolne serije ruske vakcine

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović sastao se sa delegacijom ruskih stručnjaka, pod čijim nadzorom je u sredu i četvrtak izvršeno punjenje prvih kontrolnih serija vakcina Sputnjik V na Institutu za virusologiju, vakcine i serume Torlak u Beogradu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

U saopštenju se navodi da su predstavnici Rusije ocenili kao izuzetnom dinamiku kojom Srbija uspostavlja proizvodnju vakcine Sputnjik V.

„Juče su punjene kontrolne serije vakcine Sputnjik V komponente 1, a danas kontrolne serije komponente 2“, rekao je Popović, a saopštilo njegovo Ministarstvo.

On je istakao da će do kraja ove nedelje deo uzoraka biti poslat u Institut Gamaleja u Moskvi, gde će se vršiti analiza kvaliteta napunjenih vakcina.

„Iz Torlaka će u Institut Gamaleja biti poslato ukupno 1.180 bočica vakcine komponente 1 i 1.180 bočica vakcine komponente 2. Tamo će se vršiti provera kvaliteta vakcina proizvedenih na Torlaku u trajanju od 21 dana“, rekao je Popović.

On je preneo da su ruski partneri veoma zadovoljni tehnološkim i kadrovskim kapacitetima Instituta Torlak.

„Odmah nakon uspostavljanja prve faze proizvodnje, koja podrazumeva transport supstance iz Rusije u posebnim uslovima, punjenje u bočice po najvišim standardima, pakovanje i distribuciju vakcine, spremni smo da započnemo drugu fazu proizvodnje, a to znači proizvodnju supstance na Institutu Torlak“, naveo je.

Dodao je da Torlak ima znanje i stručnjake za to, ali će biti neophodno da se kapaciteti unaprede i da se kupi dodatna oprema.